Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Емил Радев: Ромските гета във Франция се разрушават много бързо и не се предлага алтернатива

Nezakonni-postr.MaksudaРомските гета във Франция се разрушават много по-бързо и там не се предлага никаква алтернатива, каза за предаването „Преди всички“ евродепутатът Емил Радев от Европейската народна партия. Той е внесъл писмено питане до Европейската комисия за това, каква е компетентността на говорителя да коментира действия на българските местни власти, когато изпълняват законови разпоредби. Радев реагира на изявление от 21 август, че българските власти трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително местят хора от незаконни жилища във варненския квартал „Максуда“:

В природен защитен парк, дали строиш на брега на морето, или дали строиш в гетото незаконна постройка – всичките тези незаконни постройки трябва да се третират по един и същи начин от закона и това става така. Вижте какво става във Франция – с жандармерия, с булдозери, тези хора са товарени на самолетите и са връщани в Румъния например. Това, което прави България, го прави доста по-цивилизовано и дава много по-голям избор на тези хора да си намерят ново жилище. Във Франция тези гета се разрушават много бързо и никой от там нататък не позволява даже да си вземат и покъщнините. С булдозер влизат, срутват всичко и след тях върви жандармерията.

До два месеца Емил Радев очаква отговор на писмения си въпрос до Европейската комисия. Той подчерта, че в случая не става дума за расова или етническа дискриминация, а за пояснение относно стратегията за интеграцията на ромите, която е европейска: Дали предвижда изключения в спазването на законите на тази общност и дали е възможно да бъдат давани привилегии на дадена етническа група, когато говорим за спазването на закона?

Според Радев общината е изчакала достатъчно, а и е била дадена възможност на хората, живеещи в предвидените за събаряне къщи, сами да отреагират и да съборят постройките, както и да си намерят друго жилище. Тези сгради са разположени в едно дере, където, ако стане едно такова бедствие, каквото стана във Варненския квартал „Аспарухово“, то тези хора ще са първите, които ще пострадат най-много, допълни Радев.

bnr.bg