Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Всеки варненец ще усети промяната

Ivan-portnih-9999Варна има пълна готовност да посрещне новия програмен период и своевременно да кандидатства с проекти по оперативна програма „Региони в растеж“. Това обяви в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна“ кметът Иван Портних. Договорът по програмата е на стойност 84 млн. лв. и гарантира подобряване на градската, образователната и културна среда. Промяната във Варна ще продължи, тъй като това е устойчив процес, категоричен е Портних.

Основната идея е европейските средства по „Региони в растеж“ да бъдат насочени към ремонт на междублоковите пространства и малките улички, за да може всеки варненец да усети промяната, каза кметът. Той увери, че варненската администрация е една от първите, които ще подадат своите проекти, и вече изпреварва други общини. „Сменихме начина на работа по европроекти. Процесът ще продължи. 84 млн. лв, плюс финансови инструменти до 120 млн. лв. гарантират, че ще продължим да работим с темпо и следващата година, която вече сме гарантирали финансово“, коментира кметът. Той припомни, че вече има проект за ремонта на Аспаруховия мост и гаранции за отпускането на 35 млн. лв. от правителството. Проектиран е и ремонтът на пътя за „Златни пясъци“, за който ще бъдат отпуснати около 25 млн. лв. от националния бюджет.

Активно се работи по проекта за интегриран градски транспорт и дейностите по него ще бъдат приключени в срок, увери кметът. „Имаме нови автобуси и толейбуси. До два месеца ще бъде изграден високоскоростният коридор, ще бъдат ремонтирани 200 спирки. Предстои обновяване на настилки и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Ще има нова билетна и информационна система. Има време за всичко, ще се справим в установените срокове и ще направим градския транспорт удобен и европейски“, обеща Портних.

Той обясни още, че до няколко седмици ще приключат ремонтите на детските площадки в целия град. Приоритет за общината догодина ще бъде проектирането на нови и модерни училища и детски градини. Ремонтът на Юнашкия салон също върви по план. Той ще приключи до края на октомври, или в средата на ноември, изрази надежда кметът. Автентичната визия на обекта ще бъде запазена. Спортната зала ще може да се ползва както от клубове, така и от всички, които желаят да спортуват.

Продължават укрепителните дейности на Двореца на културата и спорта. Работи се по проект, който да повиши енергийната ефективност на сградата. Предстои и обновяване на външния й облик. Финансиране за целта ще се търси, когато е готов проектът. „Всички вече правят избори, а на нас ни предстои още много работа“, каза кметът на Варна, който е и кандидат на ГЕРБ за втори мандат.

Иван Портних заяви, че ще очаква подкрепа на местните избори от всеки, който цени работата му като кмет и вижда положителната промяна в града. Той обясни, че ГЕРБ традиционно ще се яви самостоятелно на избори. Листата за общински съветници на партията за Варна ще бъде представена следващата седмица, когато стане факт официалната регистрация. Амбицията е и в останалите общини в областта да се търси промяна, каквато е постигната в морската столица, затова се търсят подходящите хора, посочи кметът. На въпрос дали очаква балотаж, той отговори: „Избирателите ще направят оценка кой и как да продължи напред“.

dariknews.bg