Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как се гласува във Варна на 25 октомври

izboriОстават броени дни до местните избори на 25 октомври. Във Варна избирателите ще гласуват с отделни бюлетини за кмет на община, районни кметове, общински съветници. Извън тези три бюлетини за местни органи на самоуправление ще има и четвърта за референдума – тя е най-къса и съдържа само въпросът и две квадратчета с отговори „Да” или „Не”.

И така – всеки варненец, прекрачил прага на изборната секция, трябва да се легитимира с документ за самоличност – лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване – за гражданите на други държави- членки на ЕС. Член на секционната избирателна комисия /СИК/ сверява данните му в избирателния списък. След това пред него трябва да бъдат откъснати бюлетини за всеки вид избор и на гърба на всяка от тях да се постави печат. Член на СИК сгъва бюлетината по указания от ЦИК начин и я подава на избирателя. Всеки варненски избирател ще получи 4 бюлетини.

Избор за кмет на община
Варненци ще избират кмет между 10 кандидати – толкова са позициите в бюлетината за кмет. Кандидатите са подредени по възходящ ред, номерът на всеки един е в центъра, в ляво от него е името на партията, коалицията или инициативния комитет, които го издигат, в дясно – трите имена на самия кандидат. Избирателят отбелязва вота си със знак X или V.

Избор на общински съветници
Бюлетината за общински съветници във Варна ще е най-дълга. Излишно е да търсите в нея имена на кандидати, нито на водачите на листи – те са посочени на информационно табло пред изборната секция. В бюлетината за съветници са изписани само политическите партии и коалиции, които участват в изборите. Във Варна те са 31. В бюлетината за общински съветници на първа позиция стои квадратче с номера на партията, до него е името на самата партия или коалиция. Избирателят отбелязва своя вот само със знак Х или V и само със син цвят в квадратчето с номера на избраната кандидатска листа.
В дясно от списъка, отделени с вертикална сива черта, са разположени и кръгчета с номера. След като първо е отбелязал своя вот в квадратчето (за избраната партия или коалиция), избирателят може, ако желае да постави и в кръгче знак „Х” или „V”. С това той показва своето предпочитание (преференция) за съответния кандидат.
Важно: За да бъде действителен вотът, той ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е отбелязан само в едно квадратче. Липсата на знак в кръгчето не прави изборът недействителен. В този случай вотът се зачита в полза на партията или коалицията, отбелязана в квадратчето.

Избор за кмет на район
Освен кмет на община и общински съветници във Варна ще избираме и кметове на райони. Не всички партии, които участват в изборите на 25 октомври, ще се предложат кандидати за районни кметове. Това е и причината тази трета бюлетина да е по-къса, различна в петте района на Варна. Най-многобройни са кандидатите в район Аспарухово – 12, само 7 ще се състезават за районен кмет във Владиславово.
– В район Одесос – бюлетината за районни кметове е със 10 позиции
– В район Приморски – бюлетината е с 11 кандидати
– В район Младост – бюлетината е с 9 кандидати
– В район Владислав Варненчик – бюлетината е със 7 кандидати
– В район Аспарухово – бюлетината е с 12 кандидати
По дизайн бюлетините за рйонни кметове не се отличават съществено от тази за кмет. В средата е разположено квадратче с номер, от дясната му страна е името на кандидата, а в ляво от квадратчето е изписана политическата партия или коалиция, която го издига. Избирателят отбелязва своя вот само със знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат.

Избор на кмет на населено място
В община Варна има и още един избор за жителите на селата Звездица, Тополи, Казашко, Каменар и Константиново. Те ще избират и кмет на селото, вместо да участват в избор на кмет на район. Бюлетините за местни избори там също ще са три – за кмет на община Варна, за общински съветници и за кмет на населено място. Плюс една за референдума.
– В Тополи – бюлетината е с 5 кандидати
– За Звездица – бюлетината е с 2 кандидати
– За Казашко – бюлетината е само с 1 кандидат
– За Константиново – са 2 кандидати
– За Каменар – само 1 кандидат
В тези населени места изборът за кмет на Варна и за общински съветници протича по същия начин като в останалата част на общината, а изборът за кмет на населено място – по начина на избор на районен кмет – само със знак Х или V в квадратчето с номера на предпочитания кандидат и кандидатска листа.

След като е отбелязал своите избранници, гласоподавателят сгъва бюлетините по начина, по който са му предоставени от сеционната комисия и който не разкрива тайната на вота, но позволяващ да се вижда номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл.
Излиза от кабината и подава сгънатите бюлетини на член на СИК, който сверява номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл с номер върху кочана, от който е откъсната. При съвпадение на номерата, член на СИК откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и го пуска в специална за целта непрозрачна кутия. Слага втори печат на гърба на всяка бюлетина и ги дава на избирателя.
Избирателят ги пуска в избирателната кутия, подписва се в избирателния списък, взема документа си за самоличност и напуска изборното помещение.

ВАЖНО – В случай на грешка
Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора бюлетина, но само веднъж.

dnesplus.bg