Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Кандидатът за кмет на Девня Свилен Шитов получи награда за иновативен проект

svilen-shitov44.jpgКандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Девня Свилен Шитов получи награда в качеството си на председател на Управителния съвет на МИГ Девня – Аксаково. Проект на Местната инициативна група (МИГ) е победител в Конкурс за избор на най-добра практика, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013. Наградата в раздел „Иновации” беше присъдена на проект „Производство на стъклен пясък: иновативен проект с голям обществен ефект за местната общност – Аксаково”. Отличието беше връчено на Шитов в рамките на конференция, която събра в София 120 членове на Националната селска мрежа 2012-2015.

Призът е признание за стратегията за местно развитие, по която работи МИГ, и резултат от проект по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”. Бенефициент е фирма „Трейдсток” ООД, която създава възможности за компаниите за оползотворяване на отпадъци от опаковки да сключат договори за по-голям обем стъклени отпадъци поради наличието на местно рециклиращо предприятие. Така се допринася за намаляване на общо депонираните рециклируеми отпадъци в регионалните депа за твърди битови отпадъци и за ограничаване на замърсяването.

„В рамките на програмния период 2007-2013 г. бяха приети и разгледани 37 заявления на бенефициенти, 26 от които са одобрени. Сключените договори с обща стойност близо 3 млн. лв. представляват 97,87% изпълнение на заложените в бюджета средства за финансиране”, отчете Свилен Шитов. По думите му стратегията за развитие на МИГ Девня – Аксаково е концентрирана върху три основни приоритета – конкурентоспособност чрез повишаване добавената стойност на земеделските продукти, подобряване на околната среда и селската територия чрез опазване на природните ресурси, подобряване качеството на живот и разнообразяване на условията за заетост. “Кандидатствахме по подготвителната мярка за новия програмен период до 2020 г. Амбицирани сме да продължим да работим в сферата на иновациите”, изтъкна още Свилен Шитов.

barometar.net