Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Владислав Горанов: Цветан Василев да се върне и да докаже твърденията си

Vladislav-GoranovФинансовият министър Владислав Горанов призова банкера Цветан Василев да се върне у нас и да докаже твърденията си, че е зависим от ДПС. Бившият мажоритарен собственик на КТБ даде интервю, в което заяви, че част от министрите в кабинета „Борисов 2“ са под контрола на ДПС и депутата Делян Пеевски. „Знам всичките отношения на Горанов с Пеевски. Не е случайно пиенето на кафе, но по няколко пъти на ден и не на едно и също място“, каза Василев по повод финансовия министър, който преди няколко години беше сниман в кафене с депутата, но и двамата заявиха, че срещата е била случайна.

Горанов не коментира директно тези твърдения, но атакува банкера пред журналисти: „Предлагам Василев да се върне в България и да покаже как може да стане спасяването на активи от КТБ. Това, което той остави, тръгвайки си и бягайки от България, бяха липсващи 206 млн. лв. от касата на банката, която вече е в несъстоятелност, и отделно, в последствие доказано с одитни доклади, огромна капиталова дупка. Да дойде и да си докаже тезите“.

Междувременно и лидерът на ДПС Лютви Местан настоя банкерът да бъде върнат възможно най-скоро в България, защото е крайно време „това лице“ да говори не само пред медиите, а и пред българските следствени органи и съд. „За най-мащабното престъпление на вековете Василев трябва да бъде незабавно екстрадиран и да отговаря пред съда. Ако някой се бои от истината за КТБ, то това не е някой от ДПС. Обществото има нужда от истината за КТБ. Тогава ще се види кой как е заграбил активите и кой как е управлявал милиарди левове на български граждани. Какво ще стане с идиотските тези, ако се окаже, че въпросният колега от ДПС не дължи и стотинка на КТБ?“, каза още Местан по адрес на Пеевски.

Той призова за международно сътрудничество за връщането на Василев в България и предупреди, че ако Сърбия, като кандидат за член на ЕС, продължава да отлага екстрадицията на Василев (вече година – б.р.), въпросът трябва да бъде поставен пред еврокомисаря по правосъдието.

Още вчера и главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли твърденията на банкера за себе си. Василев каза, че първоначалният кандидат на Пеевски за поста главен прокурор е бил Бойко Найденов, но след това било намерено компромисно решение – Цацаров. Затова той „им се отблагодарява сега“. Василев заяви още, че няма гаранции за справедлив процес.

„Няма сигнал, който Цветан Василев да е подал, и да е бил пренебрегнат. Процесът се води от съда, а не от прокуратурата. Гаранцията за безпристрастен процес я дават Конституцията и законите“, заяви Цацаров и добави, че няма данни животът на Василев да е заплашен.

dir.bg