Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Григор Здравков: Даниел Славов-Дънката е като НЛО край морето

DunkataИмето на сочения за контрабандист Даниел Славов-Дидо Дънката изплува измежду хората, за които се подозира, че спонсорират кампанията на Реформаторите във Варна. Медията ни разкри, че въпросният играч се е срещал с влиятелни представители от бутиковата формация в лоби бара на хотел „Маринела“ във вторник. Медията ни потърси и мнението на председателя на легия „Антимафия“ Григор Здравков, който е наясно със задкулисните връзки между политици и сенчести бизнесмени.

„Дидо Дънката през ден е в лобито на хотел „Маринела“. Там се събира цвета на организираната престъпност. Ясно е какво са правили там Реформаторите. Знам за три места от където Реформаторите се финансират от престъпни схеми. Първото е Хасково, където действа Паскал с наркотици и трафик на хора. Второто е във Видин, където тече трафик на хора. Третото място е Варна, където е налице продажба на дрога и трафик на наркотици.

Тава са трите точки в България, които са основни за Пътя на коприната, т.е. пътя на хероина и кокаина“, заяви пред ПИК Здравков.

Според него неслучайно Дънката е наричан неофициално шефът на варненската митница. Той е описван като един от най-влиятелните и богати хора в морската столица. Официално Дънката предпочита да се изявява като сив кардинал и не дава интервюта.

Дънката е като НЛО край морето – много хора говорят за него, но малцина са го виждали. По простата причина, че бизнесменът страни от публичност, никога не е влизал в полицейските сводки и името му не е замесвано официално от никоя институция в икономически или други конфликти и скандали. Под условие за анонимност във форуми и сайтове свързват името му с контрол върху митнически канали за цигари.

Около името му витаят предимно догадки и слухове, но конкретните факти, поне официално са малко.

„Името на Дънката изплува покрай трагедията с българския кораб „Елена“ през декември 2003 г. Тогава полудял моряк уби с железен лост двамата механици и рани тежко капитана на кораба, който пътуваше по документи за грузинското пристанище Поти. Натоварен с 10 430-футоави контейнера със скъпи английски цигари и стомана за украинския порт Феодосия. Корабът аварира в морето, след което последва фаталният инцидент с моряците. Корабът бе върнат, но в суматохата изчезнаха 2 контейнера цигари“, припомни Здравков.

По-късно източници от порт Варна съобщиха на медиите , че в мистерията около „Елена“ става дума за класически контрабанден канал за цигари за Великобритания. Организиран от Дънката. Схемата, която работи и до момента във Варна, е следната. Цигарите от скъпите марки „Регал“, „Суверен“, „Бенсън едн Хеджес“, „Питър Стивънсън“ и „Дотчестър“ се докарват на пристанище Варна с кораби. По документи те са транзитен внос и пътуват за Поти, Грузия. В открито море корабът, който ги кара, ги претоварва на друг, който или ги връща нелегално у нас или те заминават директно за Великобритания. Печалбите от контрабанда на цигари за Острова за милиони долари, защото кутия скъпи папироси струва над 5 паунда. В пресата тогава името на Дънката бе обявено като: „крупен контрабандист от последните 7-8 години. Работил за босовете Константин Димитров-Самоковеца и Методи Методиев-Мето Илиянски. Дори бил равен с тях и продавал цигари на Иван Тодоров-Доктора“.

„Именно от бизнеса с нелегални цигари тръгва кариерата на Даниел Славов, страшилището на Варна. Според спецполицаи кариерата на бившия моряк Дънката, тръгва нагоре в края на 90-те години на миналия век. Преди това той е дребен контрабандист, който се прехранва с нелегален внос на цигари от Румъния, през ГКПП-Дуранкулак. Стоката се превозвала в микробуси от куфарни търговци.

„Дънката „поема“ нагоре в контрабандата, след като Самоковеца взема цялата власт „в бизнеса“ и образува монопол по границите, сочат данните на нашите спецслужби. От бусовете с картони цигари Дънката преминава към схемата, описана с кораба „Елена“. С тази разлика, че вместо метали, контейнерите с цигари се крият в строителни материали“, категоричен е Здравков.

И допълни: „Славов дори имал официален лиценз на внос на цигари от една марка в България. Бил и в добри отношения с представителите на световно известен тютюнев концерн“.

След разстрела на Константин Димитров-Самоковеца на 6 декември 2005 г в Амстердам монополът му по границите се разпада и отделни негови подчинени започват да разпределят останките от империята му.

„Няма случай през последните 15 години, при който да са арестувани и осъдени организатори на контрабанда с тютюневи изделия. За да функционира нормално контрабандната дейност, с нейното прикриване се ангажират държавни контролни институции-митница, полиция, секретни служби. Поради изключително печелившия и характер не е проблем да се отделят значителни суми за извършените услуги. Например за пропускането на един 40-футов контейнер всеки от смяната митнически служители получава по 5000 евро. При експедирането на стоката по суша много чести са случаите с ангажиране на охрана от действащи полицаи. Поддържането на преки връзки с контролиращи контрабандата офицери от службите осигурява „чадър“ и непрекъснат приток на изпреварваща информация за намеренията на правоохранителните институции. В резултат се арестуват само преки изпълнители, а заловената стока само се конфискува“. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема „Транспорт, контрабанда и организирана престъпност“ от октомври 2004 г, уточни Здравков.

В същия доклад в раздела „Контрабанда на цигари“ се казва: „Контрабандата е съсредоточена предимно на пристанищата Варна и Бургас. Внесената стока е предимно 40-футови контейнери. Камуфлажите в повечето случаи са съобразени с теглото на тютюневите изделия. Например по документи контейнерите съдържат одеяла, спално бельо, обувки, оасветителни тела, китайски порцелан, плюшени играчки и др. Има случаи когато контейнерите с цигари се претоварват в други, а празните се експортират само по документи, т.е. извършвасе фиктивен износ. Претоварването на стоката от един в друг контейнер и от едно в друго пристанище става нощем без присъствието на митнически и полицейски служители“.

Става дума за 2004 г, когато Дънката още не е толкова популярен. Четири години по-късно той е негласният шеф на варненската митница и реално контролира целия внос на китайски, дубайски и всякакви други стоки, включително и цигари у нас.

Към момента Радан Кънев и колегите му от Реформаторския блок предпочитат да не коментират подозренията, които витаят за срещи на техни представители с Дънката.

pik.bg