Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Христо Кирчев: Иван Портних спечели, защото е от голяма партия и показа как се усвояват европейски програми

Kirchev555Христо Кирчев е роден в град Добрич, има висше образование, специалност „Машинен инженер“ във ВМЕИ – Варна. Той е един от основателите на СДС – Варна. Избран е за кмет на Варна през 1991 г., а през 1995 г. е преизбран за втори мандат. Бил е народен представител /два мандата/, бил е зам.председател на Държавната административна комисия, работил е като главен експерт в Центъра за икономическо развитие в София.

Г-н Кирчев, каква е оценката ви за кметските избори във Варна? Изненадаха ли ви с нещо?

Нищо не ме изненада, защото в България все още побеждават големите политически формации, които има ресурс. Както навремето беше СДС, после ОДС, тройни коалиции – така сега печелят ГЕРБ. България не е дорасла на ниво мажоритарни личности, екзекутивен тип, които да побеждават в големите градове. Това може да се случи в някой малък град, където местният олигарх е платил и са го избрали. Но в големия град, където влизат големи инвестиции е невъзможно без подкрепата на голяма партия да победиш. По тази причина Иван Портних спечели изборите във Варна, като трябва да отбележа, че това не стана без подкрепата на Европейския съюз и усвояването на еврофондовете. Обикновеният варненец го интересува градът да изглежда по-подреден, а това се случи в двете години управление на Портних. Той положи максимални усилия де бъдат усвоени средствата, доколкото може с работната сила, която има във Варна, за да се направят тези реновации, за които го поздравявам.

Като бивш кмет на Варна имате ли препоръки и забележки към работата на Иван Портних?

Трудно ми е да отправям препоръки и забележки, защото първо човек трудно навлиза в работата, когато получи едно наследство. Аз влязох в община Варна след 45-годишно наследство на бившия строй, Иван Портних – след един друг 14 годишен манталитет на управление на града с кмет Кирил Йорданов. Портних, докато разбере първо какво е наследил, какво го очаква – това изисква време. Няма такъв роден гений, който още като влезе в общината, на другия ден да знае точно какво да направи в ситуацията, в която е. Второ, той завари общински съвет конструиран от старото управление, трето – едва ли е виждал този екзекутивен екип, който трябва да създаде, за да поеме веднага управлението на града. Трябва да отбележа, че в България няма толкова много подготвени кадри, които да споделят политическите виждания, да бъдат лоялни и да се присъединят към един кмет. Това съм го изживял на гърба си, защото каниш в екипа си хора, които във времето виждаш какви качества имат.

Как виждате работата на новия общински съвет, където се очертава мнозинство на ГЕРБ?

Съвсем нормално е, ако ГЕРБ оформят позитивно мнозинство в общинския съвет, основано не само на лични интереси, както беше в предишния общински съвет, при европрограмите, които се усвояват /но без разхищения и кражби/ – Варна ще се промени. Това обещаха да направят ГЕРБ и аз мисля, че това ще бъде един успешен мандат, ако нещо не се случи в политическата пространство.

barometar.net