Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Цацаров към Христо Иванов: Засрамете се! Искате дисциплинарно производство по публикации!

sotir-cacarovВисшият съдебен съвет бламира Христо Иванов, а правосъдният министър окончателно вбеси главния прокурор Сотир Цацаров. Магистратите отказа да образува исканата от Иванов дисциплинарка спрямо прокурор Боряна Бецова и градския прокурор на София Христо Динев. Това стана на извънредно заседание, свикано от правосъдния министър, на което прехвърчаха сериозни искри между него и Цацаров. На ваше място бих се срамувал от това, което съм направил. С тези остри думи Сотир Цацаров защити подчинения си държавен обвинител Боряна Бецова от правосъдния министър.

Цацаров допусна, че чакането до последно е с конкретна цел (припомняме, днес изтича срокът, в който може да се образува дисциплинарка срещу двамата прокурори). Той допусна връзка с това, че Бецова води и делото срещу бившия втори в ДПС Христо Бисеров и точно днес поиска 4 години зад решетките за експолитика.

Главният прокурор не скри възмущението си, че се иска дисциплинарно производство на основание, че според медийна публикация Бецова е отказала немотовирано да повдигане обвинения на Делян Пеевски и Цветан Василев по сигнал на „Протестна мрежа“. Символично Цацаров подари постановлението на подчинената си, с която отказва да образува наказателно производство, за да се запознае с мотивите й министърът.

Цацаров настоя, че ако не защити справедливо кадрите на прокуратурата, е по-добре да си тръгне. Това удоволствие обаче няма да ви го доставя, сряза той Иванов. Обвинител номер едно обори и посланическите обвинения срещу Бецова кратко и ясно: „Първо, тя не е ябълка, и второ – не е гнила“. Цацаров припомни, че Бецова в момента е в съдебна зала и води дело (срещу Христо Бисеров, б.р.). На ваше място бих се срамувал, обърна се той към министъра и допусна, че Иванов може да е недоволен от Бецова за това, че тя е отказала да образува дело и по сигнал, подписан от самия министър преди да заеме поста, заедно с Асен Генов и други негови сподвижници от Протестна мрежа.

Няма как да докажа, че нямам специално отношение, призна Иванов, но бързо даде думата на членовете на ВСС, вместо да се защити. Оказа се обаче, че не малко кадровици смятат, че да не намериш доказателства за престъпление по сигнал може да е престъпно само по себе си. Така всеки колега може да бъде съден, убедени са част от магистратите. Те поискаха да знаят проверени ли са медийните твърдения за Бецова.

blitz.bg