Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Павел Христов: Оптимист съм за електронното управление, през 2016 г. то е приоритет за правителството

Pavel-hristov454Павел Христов е роден през 1983 г., завършил е „Информатика“ във ВСУ „Черноризец Храбър”, магистър по „Управление на международни бизнес проекти“ в същия университет. Работил е, като консултант по вътрешни процеси и ИТ в E.ON и мениджър в Hewlett-Packard. Политикът е един от учредителите на ПП ГЕРБ, областен координатор на МГЕРБ – Варна от 2006 г. до 2012 г., в момента е административен секретар на ПП ГЕРБ – Варна и председател на областния предизборен щаб на партията. Известен е с изключително активната си работа по време на избори, бил е общински съветник, в момента е народен представител в 43-тото Народно събрание.

Г-н Христов, в края на месец ноември участвахте в 46-та Генерална асамблея на ПАЧИС (Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество), която се проведе в Букурещ. Вие изнесохте доклад по време на асамблеята, кои са акцентите в него?

Докладът, който изнесох пред участниците в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, по отношение на електронното правителство е сериозен документ за прогреса, който са постигнали всички държави-членки в структурата. Изяснен е моментният им статус, стъпките, които са реализирали до момента и какво им предстои в сферата на електронното управление. Всички държави имат различен подход и концепция как се случва електронното управление при тях. В докладът беше интересно да се проследи, че държави членки на ЕС и такива, които не са – имат сериозен прогрес в сферата на електронното управление. Основните моменти в доклада ми бяха насочени за ползите от електронното управление за гражданите, бизнеса и държавните администрации. Бяха обсъждани възможностите за обслужване на едно гише на гражданите, въпрос който се дискутира у нас от години.

Как стоят нещата в страната с въвеждането на електронното управление?

В България темата за електронно управление, за съжаление е упражнение по политическа риторика. Но това, което се случва в последната година е много обнадеждаващо. Преди няколко седмици на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения беше приет Закон за електронната идентификация. Този закон е изключително важен и ще регламентира идентификацията на гражданите във виртуалното пространство. Смятам, че този закон е стабилна основа за изграждане на електронното управление. През 2016 г. предстои да се случат още проекти по отношение реализацията на успешно електронно управление, предстои създаването на структури, които ще се занимават с изграждането и концепциите му. Оптимист съм за електронното управление и следващата година тази тема ще бъде приоритетна за правителството на ГЕРБ.

Като народен представител, в изготвянето на кои по-важни законопроекти участвахте през 2015 г.?

Участвал съм като съвносител в 16 законопроекта. Ще спомена някои от тях, които са извън националните приоритети. Ще дам за пример с някои регионални тематики, които успяхме да придвижим и смятам, че са важни. Една от тях е свързана с търговското корабоплаване, където оказахме сериозна подкрепа на корабостроителния и кораборемонтния бранш. Те имаха проблем с плаващите докове, които бяха приравнени с търговските кораби, в което няма логика. Успяхме да променим регламента и в момента плаващите докове не се третират като търговски кораби. Така помогнахме на няколко компании, които дават хляб на хиляди хора и беше важно да им подадем ръка, защото от години са търсили кой да им помогне. Друга интересна тема – преди няколко дни в Народното събрание приехме облекчение за регламента за рибарските лодки до 10 м., за да може всеки рибар да практикува традиционния си поминък. Не става дума за промишлен риболов, а за малки плавателни съдове, тъй като няма логика едва малка лодка да бъде приравнена по изисквания с голям рибарски кораб.

Ще ви върна на местните избори, на които ПП ГЕРБ извоюва убедителна победа във Варна и областта. Като председател на областния предизборен щаб на партията какви са изводите ви от тези избори, какво ви казаха хората с тях?

Резултатът от тези избори показа еднозначно, че хората искат стабилност и продължаване пътя на развитие не само на държавата, но и на общините. Хората дадоха ясен кредит на доверие на партия ГЕРБ, тъй като ние по безапелационен начин, се откроихме като победители, колкото и нескромно да звучи. Тази победа е плод на работата, която сме свършили до момента, на ясната визия, която представяме за управлението на населените места.

въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net