Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Божидар Лукарски: Не мога да разбера как Радан Кънев говори за нов проект, а стои в стария

Bojidar-lukarski44Няма нищо постъпило официално от руска страна по въпроса с „Южен поток”. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице” по bTV по повод появилите се информации, че проектът за газопровода може да бъде рестартиран. „Реално той е замразен, не е прекратяван”, уточни Лукарски. „Южен поток” реално стои”, добави той. Това означава, че той може да бъде стартиран всеки момент, но такова искане и намерение не е постъпило от руска страна.

Информацията, че руснаците са се съгласили на българското предложение газопроводът да бъде заменен с хъб, Лукарски отново нарече слух. „Но нашият вариант е по-добър”, смята той. Относно газовата криза от Нова година, при която хиляди български семейства бяха застрашени да останат без отопление, министърът обясни, че и БЕХ и „Булгаргаз” са били готови да решат своевременно казуса, ако са били уведомени. Лукарски, който е председател нас СДС и един от лидерите на Реформаторския блок, заяви, че партията му има идея да предложи на останалите в блока с вътрешни избори да се определи кандидатът за президент на десните.

На въпрос дали Радан Кънев трябва да бъде допуснат до едни такива избори, той отговори: „На Радан Кънев не съм аз съдникът дали той прави грешка или не. Преди всичко той трябва да се определи да е опозиция или изразява позиция”. В допълнение Лукарски изтъкна, че председателят на ДСБ все още е и съпредседател на Реформаторския блок, който пък участва във властта.

Лукарски коментира и думите на Кънев за нов политически проект: „Не мога да разбера как може да говори за нов проект, в същото време не си напуснал стария”. „Това двойнствено положение и нас като Реформаторски ни изненадва и не знаем в парламентарната група кой се е определил като опозиционер или претендира за някакви политически позиции. Има и такива заявки”, добави той.

Според него не е редно „хем да се заемат властови ресурси, хем да се критикува властта”. Той призова всеки в Реформаторския блок да направи избор сам за себе си каква позиция изразява. Относно обсъждането на оставки на министри от Реформаторския блок, включително и на образователния, Лукарски посочи: „Нямаме планове. Проф. Танев не винаги се асоциира с Реформаторския блок и сам казва, че този, който може да му иска оставката, е премиерът. Не сме обсъждали проф. Танев”.