Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Даниел Митов: Не е дошъл моментът да номинираме кандидат за шеф на ООН

Daniel-mitorvВъншният министър Даниел Митов отвърна на упреците на лидера на АБВ Георги Първанов, че държавата закъснява с подкрепата на Ирина Бокова за генерален секрета на ООН. Според дипломат номер едно има време – до март. В ефира на Нова телевизия Митов намекна, че му „извиват ръцете“. „Ако трябва да оставя нещо след себе си като политик от ново поколение, е да поведа културата на правене на политика без шантажи, извивания на ръце, изнудване“, коментира Митов, без да уточнява дали посланието му е насочено към партията на Георги Първанов, която ясно изрази позиция за кандидатурата.

Според Митов пресконференцията на АБВ не допринесла за успеха на българската кандидатура. Тя можела да бъде подкрепяна от партии, когато бъде обявена официално. Той омаловажи позицията на АБВ, подчертавайки, че „предварителната подкрепа от една партия не е важна“. Нееднократно съм посочвал, че българската кандидатура за генерален секретар на ООН ще бъде обявена официално в момента, в който условията за нейния успех са най-големи, най-благоприятни“, коментира Митов.

Митов предупреди, че не трябва да се спекулира с имена. Едно от най-важните качества на кандидатурата ни била нейната способност да обедини около себе си всички пет държави членки на Съвета за сигурност на ООН, защото там се решава кой ще се взема крайното решение. „Това е много сложна дипломатическа конфигурация“, подчерта външният ни министър. По думите му, трябва да заложим на разпознаваема фигура, която може да постигне консенсуса в Съвета за сигурност.

От друга страна Митов посочи, че номинирането на конкретна личност не е само въпрос на Външно министерство, а има други важни институции, които трябва да изразят мнението си. „Не бива да натоварваме със свръхочаквания българската кандидатура за неизбежен успех“, обобщи външният министър.

news.bg