Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Министър Ненчев създаде ново гнездо на корупция в Министерство на отбраната

nikolai nen4evГрандиозен скандал е забъркал за пореден път военният министър Николай Ненчев, научи ПИК от свои източници в отбранителното ведомство. Медията ни узна, че преди няколко дни Ненчев изненадващо е предложил промени в устройствения правилник на МО, с които се предвижда да се слеят Главна дирекция Инфраструктура на отбраната и Дирекция Отбранителна активизация, която провежда обществените поръчки в министерството.

С поглъщавнето на инфраструктурната дирекция, Ненчев не само, че няма да облекчи бюрокрацията, но ще засили корупцията, защото в Дирекция Отбранителна активизация новият му любим директор Венцислав Цанов вече ще концентрират на едно място ресурс за стотици милиони левове.

Очевидно ролята на въпросния Цанов ще стане по-важна и от тази на самия министър Ненчев, защото след сливането на дирекциите под шапката на първия ще минат не само обществените поръчки, средствата за превоъръжаване и поддръжка на техниката, но и за строителството и охраната на имоти и най-вече на най-сладкото – продажбата на имоти, които са оценявани на стотици милиони левове, тъй като МО е най-големият собственик на имоти в цялата държава.

Ценов се обви в печална слава след серия корупционни скандали по времето на царския отбранителен министър Веселин Близнаков и някои от наследниците му. Ценов бе уволнен от Николай Младенов по време на първото правителство на Бойко Борисов, но бе възстановен незабавно на поста му след възкачването във властта на Пламен Орешарски. Името на Ценов се свързва в медиите със съмнителни сделки в отбраната, а неофициално се говори, че благословията му при обществени поръчки е оценена на солидна почерпка.

Той е архитект по образование, но това не му пречи да води техническите преговори по скандалното споразумение с Полша за ремонт на двигателите на Миг 29. Интересен е и катарзисът на земеделеца военен министър Николай Ненчев по отношение на директора със скандална репутация. В началото на мандата си Ненчев се бе заканил да уволни шефовете на споменатите две дирекции, но в средата на мандата му отношението към тях рязко се промени.

Комбината между двамата явно е станала много дълбока, защото наскоро Ненчев е упълномощил Цанов да подписва и одобрява всички поръчки от негово име, като по този начин се заобикаля ресорния зам.военен министър. По този начин Цанов става едноличен разпоредител на обществените поръчки, а с промяната в устройствения правилник на министерството, вече ще има тази власт и за имотите на ведомството.

Явно с тези задкулисни действия Ненчев, който е във властта от квотата на Кунева е решил да превърне военното министерство в гнездо на корупционни сделки.

pik.bg