Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Мария Габриел и Емил Радев призоваха за повече сигурност по външните граници и съхраняване на Шенген

Emil_Radev333.jpgИзвънредното положение с бежанците, контролът по външните граници и бъдещето на Шенген бяха предмет на оживен дебат на членовете на Европейския парламент с комисаря по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и представителя на холандското председателство на ЕС Берт Кундерс, министър на външните работи на Холандия. В дебата взеха участие евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея, и Емил Радев, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Те призоваха за запазване на Шенген и гарантиране сигурността по външните граници на ЕС с цел по-доброто управление на миграционните потоци.
Мария Габриел подчерта, че днес един от фундаментите на ЕС – пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници, е поставен на изпитание. „Наша историческа отговорност е да го защитим и да докажем устойчивостта на европейските ценности дори в условия на криза. А когато говорим за европейски ценности, са нужни действия, не само думи. Залогът в момента е Шенген и е важно да продължим действията си за неговото съхраняване, като не забравяме какви биха били последиците за икономическия растеж и европейската интеграция. Гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС е условието за неговото съхранение“, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП.
Тя настоя страните-членки да изпълнят ангажиментите си за отстраняване на пропуските при управлението на границите и да спазват процедурите за регистрация, преместване и връщане. „Добрите примери на страни като България трябва да бъдат по-често цитирани. Положителните резултати, постигнати при борбата с контрабандата на мигранти и при защитата на границите, показват готовността на България да бъде надежден член на Шенгенското пространство“, подчерта Мария Габриел.
От своя страна, Емил Радев от Групата на ЕНП призова за ясна визия за насоката на развитие на миграционната политика на ЕС – дали да се запази политиката на отворени врати за всички или да бъде намалена пропускливостта и гарантирана сигурността на европейските граждани, без това да е в разрез с международното право. Радев настоя за засилване на контрола на сигурността по европейските външни граници, като даде за пример България. Той, освен това, призова новата Европейска гранична служба да има мандат да охранява не само Шенгенските граници, но и всички външни граници на ЕС. Според евродепутата само по този начин ще бъде запазено едно от най-големите постижения на Европейския съюз – свободното движение на хора.
Емил Радев защити също българските гранични полицаи, които, въпреки че вършат трудната задача да охраняват изключително насечения терен на границата с Турция, са често подложени на критика от чуждестранни неправителствени организации и някои крайно леви депутати. „Считам това за неприемливо, особено имайки предвид, че многократни проверки за спазването на европейското законодателство и eфективната работата на гранична полиция са опровергавали тези твърдения.“, категоричен бе българският представител в ЕП и призова за обществена и политическа подкрепа за действията на европейските гранични служители. В заключение и двамата евродепутати от ГЕРБ/ЕНП подкрепиха идеята за засилване на сътрудничеството с трети страни с цел по-интелигентно управление на миграционните потоци.

barometar.net