Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Тодор Балабанов: Работим в синхрон с общинската администрация, от това зависи развитието на Варна

Todor-balabanov

интервю с председателя на Общински съвет- Варна Тодор Балабанов

Г-н Балабанов, как бихте определили приетия бюджет на Варна за 2016 г.?

Новият общински бюджет е добре структуриран и балансиран – напълно в съответствие с всички нормативни изисквания. Финансовата макрорамка, гласувана от Общинския съвет, е 243,7 млн. лв. С тези средства Варна се нарежда сред общините с най-голям бюджет в страната, което отговаря на амбициите ни да поддържаме високото темпо на работа. Трите основни приоритета, които се открояват, са запазване на данъчната тежест на гражданите, активна работа по европейски проекти и развитие на образованието, младежките дейности и спорта. Не е допуснато отстъпление и по останалите важни аспекти на бюджета – социални дейности, здравеопазване, култура. Ще продължи и обновяването на градската инфраструктура.

За мен като председател на Общинския съвет е също толкова важно, че бюджет 2016 на община Варна получи солидна подкрепа. Зад него стоят гласовете на 40 от присъстващите на последната сесия 48 общински съветника. Това е знак и за висока оценка на работата на администрацията на кмета Иван Портних.

Кои са важните решения за Варна, които Общинският съвет трябва да приеме тази година?

Безспорно най-важното решение за настоящата година бе именно приемането на общинския бюджет. Той бе гласуван на последната сесия на местния парламент, но ни предстои да разгледаме още много решения с голямо значение за развитието на общината, в това число и предложения относно реализация на ключови за обновяването и модернизацията на градската среда европейски проекти.

Как работите с общинската администрация, има ли какво да се желае от нея?

С общинската администрация работим в добро взаимодействие. Постигането на синхрон между двата стълба на местната власт – общинска администрация и Общински съвет, е един от приоритетите ни. В крайна сметка от това зависят и успешното финализиране на проектите, и оборотите, с които се развива градът и се променя неговият облик. От значение за всички в морската столица са и усилията, които общинската администрация полага, за да подобри обслужването на гражданите и да се облекчат редица бюрократични процедури. Това е труден процес, но кметският екип има волята да го продължи.

Смятате ли, че смяната на  директора на АГ болница д-р Радослав Минков беше наложителна?

Смяната не беше наложителна, а абсолютно задължителна поради констатираните множество нарушения на нормативни актове и най-вече на Закона за обществените поръчки. Както казах и на последната сесия, при проверка от компетентен орган на дружеството ще бъдат наложени санкции за над 100 000 лв. Този факт е достатъчно красноречив, въпреки че се приема с насмешка от освободения вече управител. По никакъв начин не оспорвам качествата му на лекар специалист, но смятам, че не притежава мениджърски капацитет на необходимото ниво, за да ръководи лечебно заведение от ранга на СБАГАЛ „Проф. Д-р Д. Стаматов-Варна“ ЕООД.

Доволен ли сте от работата на общинските дружества?

Този въпрос би трябвало да се коментира в две посоки. Показател за добрата работа на общинските дружества, които извършват обикновена търговска дейност, безспорно са реализацията на годишна печалба и тяхното развитие. Не можем обаче да подхождаме със същите очаквания и към дружествата, чиято дейност има социална насоченост или е свързана със здравеопазването. При тези дружества не бива да се търси възвръщаемост под формата на дивидент. Тук фокусът е върху необходимостта да генерират печалба, която преимуществено да се инвестира в подобряване качеството на предлаганите здравни и/или социални услуги. Именно това трябва да стимулира управителите на тези дружества да работят по-усърдно. Именно това очаква от тях и Общинският съвет.

barometar.net