Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

100 от най-популярните личности на Варна в началото на 21 век /втора част/

morska_gara_varnaПродължаваме с представянето на личностите включени в книгата на Иво Югов „100 от най-популярните личности на Варна в началото на 21 век“.

 

Grigor-fidanovГригор Фиданов

Мениджърът е роден през 1964 г., завършил е ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, специалност „Корабни машини и механизми“, Института за приложна математика и информатика, специалност „Изкуствен интелект“ и ПУ „Паисий Хилендарски“ – „Управление на човешките ресурси“. Работил е като регионален мениджър на фирма „Hertz“, туристическа фирма „Болкан-Холидейз“, бил е представител на „Ауди“ и „Сеат“ за Варна. През 1996 г. основава компания за менажиране на хотели, която е собственост на „Grifid hotels“. Мениджърът споделя, че най-важното в бизнеса е да съумееш да изградиш екип, да имаш ясна визия за бъдещето и да преследваш поставените цели. В работата си се стреми да докаже на западните си колеги, че сме нация и можем да правим нещата по-добре и от тях. Фиданов е член на УС на Българската федерация по тенис на корт и председател на ССК Черно море.

Georgi-velchovski.jpgГеорги Велчовски

Известният варненски актьор е роден през 1948 г., завършил е „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1974 г. до 1977 г. играе в добричкия Драматичен театър „Йордан Йовков“, след което се изявява на варненска сцена. Създал е над 100 ярки комедийни, характерни и драматични роли. Сред най-запомнящите му актьорски превъплъщения са образите на Полковникът от „Полковникът птица“, Йохансон в „Соната на призраците“, Попришкин в „Дневникът на един луд“, Хлестаков от „Ревизор“, Пощальонът от „Семейство Тот“, Лопахин във „Вишнева градина“, Стамат в „Църква за вълци“, Зорбас в „Зорбас Гъркът“, Топузов в „Човекоядката“ и др. Три пъти е носител на награда „Варна“, бил е „Звезда на Варна“. Актьорът е автор на книги с проза, както и на пиесите „Рапанът“ и „Псета“, поставени от него на варненска сцена.

Georgi-vasilevГеорги Василев

Водещият на нощен блок в Радио Варна е автор на книгата „Нощен разговор“, в която са включени интервюта с родни звезди и на текста на песента „Тамян за ангели“, изпълнена от Йорданка Христова. За работата си Жоро казва: „Често се питам защо приемам толкова лично нощните си разговори с радиослушателите. Може би защото чрез тях откривам и част от себе си. Опознавам се и се преоткривам под друг ъгъл. Радиото изисква да се раздаваш докрай. То неизбежно отнема и безброй лични срещи, които никога не ще се състоят. Осъзнаваш колко даваш от себе си, без да се питаш какво точно получаваш.“ Журналистът е скромен и почтен в живота. Добротата, която излъчва е ефирна и недостъпна за нисшите духом.

Georgi-MihalkovГеорги Михалков

Театралният режисьор е интересна и нестандартна личност. Преминал през търсения на себе си, живял в Китай и приел будизма, Михалков акостира в Нов драматичен театър „Сълза и смях“. Негови постановки са „Животът това са две жени“, „Укротяване на опърничавата“, „Вампир“, „Кучката“, „Паметта на водата“, „Дон Жуан или любовта към геометрията“, „Глупаци“ и др. Режисьорът казва: „Страшно мразя непрофесионализма, неизпипаните, некомпетентните неща и доколкото ми е възможно, се старая да не участвам в такива. За мен обаче театърът е една доста представителна витрина на българската реалност. Процентът добър театър в България е доста по-голям от процента на повечето други неща, които се случват у нас.“ Жоро Михалков отдавна е напуснал света на предразсъдъците и се е отдал на мисията да развива таланта си на режисьор.

D.PetrovДаниел Петров-Пинчера

Големият ни боксьор в категория до 48 кг. е роден през 1971 г. Започва кариерата си във Варна, след това се състезава за „Славия“-София. Седемкратен републикански шампион, четири пъти печели турнира „Странджата“. Двукратен европейски шампион и един път световен от Берлин. През 1992 г. завоюва сребърен медал на XXV летни олимпийски игри в Барселона, четири години по-късно спечели олимпийската титла в Атланта. Дълги години бе капитан на националния отбор и се ползва с уважението на съотборниците си. След като приключи състезателната си кариера, Даниел Петров 12 години работи в системата на МВР.

djikovДобромир Джиков

Политикът е роден през 1972 г. Магистър по право, има и следдипломна квалификация по „Икономика“ в Икономическата академия в Свищов. Магистрант е по „Европейска интеграция и публична администрация“ във ВСУ „Черноризец храбър”. Работил е като изпълнителен директор в частни фирми и управител в „АМД – Хотелс”. От 2004 г. е зам. кмет в район „Владислав Варненчик”, а през 2007 г. стана кмет. Джиков се зае с инфраструктурата на квартала, започна санирането на блокове, разработи европроекти, искаше да строи Парк за отдих и костница. Продължи политическата си кариера, като общински съветник, премина през няколко партии, за да акостира /засега/ в АБВ. Определя се, като инициативен и отговорен човек, който е лоялен и умее да работи в екип.

Danail-papazovДанаил Папазов

Мениджърът е роден през 1959 г., завършил е ВВМУ „Н.Й.Вапацаров“, специалност „Корабоводене“ и Нов български университет, специалност „Стопанско управление“. Осем години ръководи отдел “Оперативно диспечиране” в Пристанище Варна-Запад, бил е пом. капитан в БМФ, ст. пом. капитан и суперинтендант в немската фирма „Ahrenigel LTD“, зам.-управител в частни агентийски фирми. От 2001 г. е изпълнителен директор на Пристанище Варна, беше и министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски. Член е на управителните съвети на Морска камара-Варна и на Асоциацията на българските пристанища. Владее руски и английски език. През годините Папазов се доказа, като добър мениджър, който знае как се управлява голяма държавна фирма. Почитател е на немските автомобили „Volkswagen“, обича високите скорости и слуша хард-рок.

Dancho-simeonovДанчо Симеонов

Бившият областен управител е роден през 1955 г. и е завършил ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“. Работил е в поделенията на военноморските сили до 1994 г. Един от учредителите на ГЕРБ във Варна, беше общински съветник и организационен секретар на партията в областта. Симеонов е главен координатор на Съюза на учените – Варна (от 1994 г.), председател е на Фондация „Иновативни методи, техники и практики в обучението“. Той е диалогичен и позитивен човек, който се интересува от новите технологии и знае как да предразположи събеседника си. Като областен управител положи усилия да помогне на българите живеещи в Молдова и Украйна и търсеше партньори в привличането на чуждестранни инвестиции във Варна. Симеонов актува земята, където беше открит Варненският некропол, като публична държавна собственост.

Diana-zolevskaДиана Цолевска

Популярната куклена актриса над 20 години радва публиката на Варна с превъплъщенията си в различни герои. Завършила е НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Атанас Илков. Според нея кукленият театър дава на децата най-вече любов. Дори детето да не вникне в дълбокия смисъл на приказката, то заобичва героите. Това е първото влюбване на малкия човек, топлото усещане към нещо близко и мило. Диана допълва: „Забелязала съм, че децата имат много точен усет към хората. Те или харесват някого, или не. Каквото и да правиш, имат ясно усещане дали им допадаш.“ Цолевска има втора награда за женска роля на фестивала на камерната пиеса във Варна с „Портрети” на Чехов. Участвала е в телевизионното предаване „Улицата“ и в сериала „Клиника на третия етаж“, във филмите „Рапсодия в бяло“, „Вик за помощ“. Любимата куклена актриса на Теди Москов, притежава ярък комедиен талант и ролите й се помнят от зрителите. Носител е на награда „Варна” за цялостно творчество.

dimo-giaurovДимо Гяуров

Роден е през 1963 г., по професия е адвокат. Главоломната си кариера в политиката дължи на Петър Стоянов, в чиято успешна кампания за президент участва през 1997 г. Преди да стане шеф на Националната разузнавателна служба бе депутат от СДС и избирането му на отговорния пост изненада съпартийци и опоненти. За 7 години начело на службата, Гяуров се опита да вкара военното разузнаване под шапката на НРС и влезе в конфликт с шефа му. Уволни около 200 елитни разузнавачи и демонстрира топли връзки с американските си колеги. Името му бе забъркано и в жилищен скандал. Когато отмина бурята бе назначен за посланик в Унгария. След завръщането си във Варна, опита силите си срещу Кирил Йорданов на кметските избори, но не успя да го пребори въпреки добрата си предизборна програма. По-късно стана депутат от листата на СДС, но през 2012 г. бе изключен от партията за уронване на престижа й.

barometar.net