Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бивш шеф на ЦКБ в Силистра е собственик на скандален имот в Морската градина

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Стефан Иванов – Байгъна, бивш шеф на Централна кооперативна банка в Силистра и собственик на „Зърнени храни“ в крайдунавския град притежава спорния имот в Морската градина на Варна. След серия репортажи на Нова телевизия, кметът на Варна Иван Портних даде на прокуратурата строежа в Морската градина. След сигнали на сдружение „Варна диша“ стана известно, че под прикритието на ремонт на съществуваща сграда, там се строи нова. Оказва се, че през годините в документите на общината площта на сградата е нараснала тройно. Главният архитект на община Варна Виктор Бузев бе категоричен, че според документите няма нарушения, това е ремонт на старата сграда с площ 344 квадратни метра.

Кой е Стефан Иванов, с прякор Байгъна?

Той е родом от Дулово, завършил е ветеринарна медицина и има аспирантура по биохимия. Собственик е на „Зърнени храни“ – Силистра, което има бази във Варна, Дулово, Алфатар, Тутракан. Иванов е собственик и на „Централ парк МОЛ“ в Силистра. В управлението на мола участва Калина Атанасова, дъщеря на бившия окръжен прокурор на Силистра Румен Атанасов. Строежът на мола бе съпътстван със скандали.

Според археолози сградата попада в т.нар. първа зона на археологическия резерват „Дръстър-Дуросторум”, където се предполага, че са се намирали лятната резиденция на българските владетели от 9-10 век и патриаршията на града. Според тях строителство може да се извършва, но под много строг контрол заради наличието на ценни археологически паметници, част от които тепърва се откриват.

Контролът при строителството обаче е занижен и в няколко репортажа bTV показва как инвеститорите системно нарушават заповедите, както на местния исторически музей, така и на Института за паметниците на културата, за спиране на изкопните работи.

Стефан Иванов спонсорира и местния футболен отбор „Доростол“, като условието да поеме издръжката на отбора е да му се осигурят 2 000 декара общинска земеделска земя за обработване и концесията на стадион „Луи Айер“.

barometar.net

Снимка – вестник Стандарт