Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Прокопиев лъже в ефир за държавните пари, които взима!

Ivo-Prokopiev33Целият ми бизнес е много далече от държавата и нямам общо с обществените поръчки. Нямам никакви отношения с Пеевски, не държа и да го познавам. С тези думи олигархът Иво Прокопиев излезе да лъска имиджа на компрометираната си личност, хвърляйки безкруполно лъжи в публичното пространство. Целият този фарс се разигра в телевизията, чиято сграда съвсем наскоро придоби именно депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Търсене в АОП показа, че твърдението на Прокопиев е лъжливо, защото само „Каолин“ АД е получил обществени поръчки за 5 056 625 лв., а Софстрой АД, в което участва като собственик, е получило 23 773 219 лв. BNews припомня, че създадената с решение на МС фирма с държавно имущество „Каолин“ през май 1992 г. е преобразувана в еднолично акционерно дружество. През май 1999 г. когато сделката с чужд инвеститор е на път да бъде финализирана, неочаквано той се оттегля и преговорите са прекратени. До сделка не се стига, защото плановете на седесарските варвари са други и са свързани с РМД приватизация на това дружество.

Същата бандитска РМД матрица, макар и започната по времето на Жан Виденов, намери най-пълноценното си разгръщане по времето на Иван Костов и правителството на ОДС. С решение на АП е открита процедурата за приватизация по метода „преговори с потенциални купувачи“. Оценката на активите на дружеството е първоначално е 31 млн. лв., след проведено вторично оценяване. 100% от „Каолин“ вече струват около 7,5 млн. лв., а при определени за приватизация 75% ­ 5 505 000 лв.

Подробностите по сделката са предварително коментирани на няколко срещи с близкия на Иво Прокопиев бос на кръга „Агнешките главички“ в СДС и председател на икономическата комисия тогава в 38-ото НС негов съгражданин Никола Николов.

В калимерата са намесени шефът на „Каолин“ Филип Калоянов и представителите на „Булброкърс“ Иво Прокопиев и Константин Ненов. На 4 август 1999 г. е учредено „РМД Каолин 98“ в съвета на директорите се появява Даниела Шишкова, съпруга на шефа на „Булброкърс“ АД Петко Шишков. Александър Прокопиев, брат на Иво Прокопиев, е назначен на работа във фирмата, за да оглави „Каолин“ след време като изпълнителен директор. Бащата на братята Прокопиеви ­ Георги, е бивш зам.-директор на този любим на диктатора Тодор Живков резерват, където той обичал да се среща с големци от соцлагера, включително с Л. Брежнев.

Както можете да се досетите, старият Прокопиев е служител на Пето управление на ДС, известното УБО. Александър Прокопиев пък е бивш служител на Регионална служба „Сигурност“ в МВР ­ Разград. Иначе настояват, че са десни, антикомунисти, антиживковисти и много пропазарно ориентирани. Апропо, хрумна ми, че думата „ориентиран“ в превод означава „насочен на изток“. Това само за уточняване на истинските посоки. Та тези фортификации дават правото на Прокопиеви и куклите им да участват в учредяването на „РМД Каолин-98“ АД и да придобият значителен пакет от регистрираните дялове на компанията.

Прокопиев никога не отговори на въпросите около параметрите на приватизацията, приватизационния договор и схемата, по която дружеството попадна в неговите ръце, не го направи и днес в ефира на БТВ.

Попитан как е направил първия си милион, Прокопиев разсмя искрено аудиторията като заяви, че фирмите му никога не крадат от обществения ресурс. „Показал съм, че съм на обратния принцип. Създава се стойност и бизнесменът взема една част за себе си, а другата я разделя с обществото и работниците си, плаща данъците си”, обясни Прокопиев.