Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Кой стои зад навлизането на Марешки на пазара за горива?

mareshki33Какво цели бизнесменът Веселин Марешки с навлизането си на пазара за горива и кой стои зад него? Това са двата въпроса, на които ако се намери отговор ще бъде обяснен „феноменът“ как една бензиностанция във Варна свали цените на бензина и дизела в морския град. Според конкуренти на Марешки, той внася контрабандно горива или си прави PR , тъй като по техни изчисления аптекарския бос губи по 10 000 лв. на месец от  обекта си. Не се оправдаха обаче очакванията им, че Марешки ще остане с една бензиностанция, той вече обяви намеренията си да открие нови 20 обекта в цялата страна. Явно не става дума за PR или за потвърждение на слуха, че Марешки е продал аптеките си и търси нова пазарна ниша. Очевидно е, че ходът на Марешки с евтината бензиностанция не е импулсивен, а добре премислен. Стои ли друг корпоративен играч зад Марешки, може ли да разчита на държавна подкрепа, се питат анализатори на пазара за горива? Любопитна е хипотезата, че тъй като част от обектите на големите вериги Лукойл, Еко, Шел работят на франчайз, ако Марешки увеличи обектите си и поддържа ниски цени на горивата, ще принуди конкурентите си да продадат бизнеса си. Кой има интерес да овладее бизнеса на големите вериги бензиностанции? Едва ли е Марешки, става дума за по-мощен, корпоративен играч.

Тази хипотеза е колкото невероятна, толкова и възможна. В България е практика да се нулира или отнема печеливш бизнес, последният пример е с бившият борец Гриша Ганчев, който бе принуден да затвори заводите си за преработка на захар. Но дори големите вериги бензиностанции да не продадат обектите си, с евтиното гориво Марешки показа на клиентите, че те работят с големи маржове. По неофициални данни големите вериги правят между 24 – 40 ст. от разликата – цени на едро и дребно. Показването на светло на големите им маржове е умишлено търсен ход, зад който едва ли стои Марешки. Той е удобното острие, което работи за много по-сериозни корпоративни интереси. Времето ще покаже кой стои зад Марешки, какви са дългосрочните цели на евтината кампания за горива и кой ще спечели от нея. Ясно е, че големите вериги бензиностанции търпят загуби, но не е ясно, ако Марешки отвори обекти в цялата страна дали ще издържат на цените му. Валентин Златев се чуди откъде Марешки зарежда горива и дали си плаща данъците и акцизите. Във Варна собственици на аптеки също се чудиха откъде Марешки зарежда евтини лекарства, но докато се чудиха той направи 340 аптеки в цялата страна и стана лидер на пазара.

„България не облага с максимално висок акциз горивата, за да може цената да е по-добра за потребителите, но това не се случва – облагодетелстват се търговците.“ – казва Марешки и подава топката в полето на премиера. Да видим дали Борисов, който преди години за нула време го убеди да стане спонсор на ФК „Локомотив“ – Пловдив ще му отговори. С днешна дата премиерът е казал само, че народът иска евтино гориво, а министър т на икономиката Божидар Лукарски похвали Марешки за ниските цени.

Иво Югов

www.barometar.net

Колаж – desant.net