Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лилия Христова: Работим активно по прилагането на Закона на предучилищното и училищно образование

Lilia-Hristova1Интервю с директора на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, г-жа Лилия Христова

Г-жо Христова, на каква тема бе Трета национална среща на общинските експерти по образование към Националното сдружение на общините, която се проведе в Правец през миналия месец?

Във връзка с влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование Националното сдружение на общините организира  Трета национална среща на общинските експерти по образование в Правец през месец февруари. В срещата представители от Варна, бяхме аз, председателят на ПК “Наука и образование“ при Общински съвет – Варна, Славчо Славов и началник отдел „Образование“ в дирекция „Образование и младежки дейност” г-жа Кенарова.

По време на дискусионния форум през първия ден на срещата Теодора Дачева – заместник-изпълнителен директор на НСОРБ   постави пред аудиторията за обсъждане акценти, касаещи действията на общините при прилагане на Закона.

Представители на местната власт, МОН и Съюза на работодателите в системата на народната просвета  представиха пред участниците новите задачи пред общините. Разисквани бяха организацията на предучилищното и училищното образование, ролята на институциите, видовете институции, финансирането и т.н.  Специално внимание бе отделено на  центровете за подкрепа за личностно развитие и на професионалните гимназии, които са към Министерството на земеделието и храните, които стават общински.

Какви действия предприема Община Варна във връзка с влизането на Закона за предучилищното и училищното образование?

Община Варна вече е предприела поредица от действия за предварителна информираност и принципно решение на Общински съвет за запазване на Общински детски комплекс, Логопедичен център като самостоятелни центрове за подкрепа за личностно развитие. Принципно съгласие на Общински съвет имаме и относно ПГГСД“Н.Хайтов“, която по силата на Закона става общинска.

 Какво предстои?

Общината предприема процедура по Закона за държавната собственост за деактуване на държавна собственост в общинска за Логопедичен център и ПГГСД. Безвъзмездното прехвърляне на имотите на училището на община Варна е с решение на Министерски съвет след прието решение на Общински съвет.

Друг важен въпрос, по който дирекция ОМД провежда срещи и консултации с МОН е статута на НГХНИ „К.Преславски“. Правим всичко възможно гимназията да запази своята идентичност и да продължи с настоящото многообразие от профили.

Независимо, че Законът влиза в сила от 1 август 2016 година дирекция ОМД  съвместно с РИО – Варна, работодателските организации и синдикатите  работим активно и  считаме, че след излизане на стандартите образователните институции във Варна ще посрещнат  новата 2016/2017 учебна година спокойно. През месец юни планираме конференция, която ще дискутира всички стъпки на Общината и ОС за спокойното и ефективно прилагане на Закона за предучилищно и училищно образование с всичките разписани срокове.

barometar.net