Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.08.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.717
GBPGBP12.1834
CHFCHF11.7250

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория Анализи

Докога Борисов ще търпи Радан Кънев и протежетата му?

Borisov-radanПрез лятото на 2013 г. с мой познат разговаряхме за политика. Той има дребен бизнес, поддържа ДСБ и темата ни беше Иван Костов. Място на действието: малко магазинче в центъра на Варна. Поддържах тезата, че Костов е причината СДС да се разпадне и че ДСБ е бутикова партия създадена, за да задоволи егото му. Докато разговаряхме в магазинчето влезе млад мъж, заслуша се в разговора, после си взе пакет цигари и излезе. „Знаеш ли кой беше този?“ – попита ме моят познат. „Не!“ – отговорих. „Това беше новият председател на ДСБ, Радан Кънев!“ Как да предположа, че мъжът, който незабележимо се изниза от магазина, докато обсъждахме ментора му Костов е новият лидер на ДСБ. От лятото на 2013 г. изтече много вода, Радан Кънев възмъжа, получи политическа закалка и стана основен опонент на премиера Борисов. Нещо като Станишев 2, с тази разлика, че по медиите громи Борисов, а в лични разговори се разбира с него. Радан успешно участва в сапунката „Раздвоение на личността“ и няма политическа логика по която да коментираме двойнствената му политика – едновременно да е в опозиция и протежетата му да са във властта.
Но кадрите на ДСБ показват колко безпомощна е тази бутикова партия. Николай Ненчев /шеф на бутиково БЗНС/, който се определи като министър на ДСБ се прочу с шуробаджанашките си назначения в Министерство на отбраната. Негово протеже във Варна, управителят на „Напоителни системи“ Траян Георгиев не остава по-назад – любовница и приятели са назначени на ключови позиции в дружеството. На лесовъд назначен към „Напоителни системи“ бяха съставени 6 акта от РУГ за изсичане на дървета в защитената местност „Снежинска кория“. За протежетата на Ненчев това са дреболии. Ако военният министър Ненчев беше министър, излъчен от ГЕРБ досега 1000 пъти да беше уволнен за неадекватните си назначения и гафове.
В политическата задача се пита: Докога Борисов ще търпи кадрите на ДСБ и ще се съобразява с европейските си партньори, които го съветват да си партнира с партията та Костов? Справедливият бунт на депутатите от ГЕРБ за двойнствената политика на ДСБ и Радан Кънев засега е потушен, но докога? За да си гарантира стабилно мнозинство в Народното събрание на Борисов му се наложи да прави сериозни компромиси с ДСБ и Радан, да бъде нападан и обугаван. Активистите на ГЕРБ основателно негодуват от неадекватните протежета на Кънев и смятат, че на тяхно място по-добра работа ще свършат кадри на партията. Възможно е на финала на второто правителство на Борисов негативите от съюза с ДСБ да се окажат повече от позитивите. Това ще е суров политически урок за Борисов, който показа гъвкавост и диалогичност в отношенията си с Радан Кънев и компания, но насреща си има жадни за власт хора и некадърните им протежета.

Иво Югов

barometar.net