Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Новият търг за пречиствателна станция „Златни пясъци“ е като стария

Prechistvatelna-stanzia-zlatniЕдна от шумно прекратените обществени поръчки от управляващите наред с магистрала „Хемус“ бе тази за разширението на пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“. „Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари“ – така обясни решението си за прекратяване на търговете министър-председателят Бойко Борисов. След това стана ясно, че обявените обществени поръчки са законосъобразни и се наложи да се търсят формални мотиви за прекратяването им.

Например в петък по време на парламентарния контрол строителният министър Лиляна Павлова изтъкна, че търгът за „Хемус“ бил прекратен, защото няма пари за магистралата в оперативна програма „Региони в растеж“. Въпреки това Пътната агенция, която наследява проекта от почти закритата Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, ще строи аутобана на четири етапа. Пари в оперативната програма за целта естествено няма как да се появят.

Що се отнася до пречиствателната станция в „Златни пясъци“, там нямаше коментар защо се прекратява точно този търг. В обявената миналата година обществена поръчка беше предвидено строителството да струва точно 24 487 642 лв. без ДДС. Абсолютно същата е и цената в обявената наново поръчка – 24 487 642 лв. без ДДС, които трябва да дойдат от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014 – 2020.

Никаква промяна няма и при обявените критерии за оценка на офертите – икономически най-изгодна оферта с оглед на консумация на енергия, на реагенти и предлагана цена. Еднакъв е и обемът на строителните дейности. И вероятно няма как да бъде иначе, защото явно проектът е същият.

А сроковете за строителство, финансирано по оперативната програма, текат и България все още рискува да загуби част от евросредствата за води, тъй като не е изпълнила важно условие на Брюксел – приключването на водната реформа. В предишния период „замразяването“ на програма „Околна среда“ заради нередности при търговете забави много работата по големи инфраструктурни проекти и после строителството трябва да приключва в инфарктни темпове.

Ако сега се тръгне към ново проектиране и после нови търгове за строителство и надзор, това със сигурност би удължило безкрайно приключването на работата по пречиствателната станция. Ето я и формалната причина за прекратяването на търга за строителство: „констатирано е разминаване в изискването за минимално съдържание на сухо вещество в изгнилата утайка в отделните документи“, а „изискването за минимално съдържание на сухо вещество в утайката пряко влияе на разхода на реагент за обезводняване“.

Продължаваме да търсим причината за спирането на този търг, но според думите на премиера отпреди няколко дни „картел при обществените поръчки в строителството не може да се докаже“. Институцията, която се занимава с картели, е друга, но там сега на дневен ред е смяната на ръководството. Едно е сигурно – като се гледат документите на новия и на стария търг – няма никаква разлика между двата, освен поредното забавяне на сроковете за строителство, финансирано с евросредства.

investor.bg