Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Община Варна разработва Стратегия за развитие на образованието 2016-2020 г.

sreshta-obrazovanie.jpgОбщина Варна разработва проект на Стратегия за развитие на образованието 2016-2020 г. във връзка със Закона за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1-ви август т. г. Тя ще бъде съобразена и с националните стратегически документи – Стратегия „Европа 2020″, Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г., Стратегия за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система (2013 г. – 2020), Национална стратегия за развитие на педагогическите кадри (2014–2020) и др.

Целта е да бъде създаден работен документ, съответстващ на законовите разпоредби в различните направления, който да осигурява условия за равен достъп до качествено образование и за подкрепа за личностно развитие, за функциониране и развитие на общинските центрове за подкрепа за личностно развитие; сигурността на децата и учениците в детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие; здравното обслужване, условията за детско и ученическо хранене, отдих, спорт и др. Стратегията ще очертае рамката, в която се провежда политиката в сферата на образованието, ще представи визията за образованието във Варна до 2020 г., както и основните направления, целите и мерките за развитие на системата, съобщи Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Проектът ще бъде предоставен за разглеждане в работна група, в която влизат представители на всички заинтересовани страни, които работят с деца и ученици -детска градина, училище, експерти от общински дирекции, работодателски и синдикални организации, родители, както и на висшите училища в града. След това ще бъде проведено и обществено обсъждане.

live.varna.bg