Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Емил Радев: Със забрана на законните полуавтоматични оръжия няма да спрем терористите

emil-radev565.jpgЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев открои Директивата за резервационните данни на пътниците сред нормативните актове, които разглежда Европейският парламент и които имат огромно значение за борбата с тероризма. „Предложението се отнася до данните, които така или иначе се събират и съхраняват от авиопревозвачите като датите, начална и крайна точка на пътуване, информация за билета, контакти, пътнически агент, при когото е закупен билета, начин на плащане, номер на мястото и информация за багажа. Не се предвижда изискване за предоставяне на допълнителна информация от пътниците, поради което критиките относно защитата на данните са неоснователни”, коментира Радев на среща с жители на варненския район „Аспарухово”. Той изрази надежда, че след терористичните атентати в Брюксел групата на социалистите в ЕП няма да блокира отново приемането на документа.
Българският евродепутат изтъкна и ролята на директивата за огнестрелните оръжия. Голяма част от правилата, които тя въвежда, на практика вече работят у нас. Други пък предвиждат забраната за притежание на полуавтоматични оръжия, които наподобяват автоматични. „Това обаче би засегнало хиляди ловци и спортисти, тъй като поради своята ограничена вместимост на пълнителите, ниска скорострелност, големи размери и висока цена тези оръжия се използват предимно за лов и спортна стрелба”, уточни Радев. Според него подобна забрана би била неоправдана и дори непропорционална на търсения ефект, тъй като практиката показва, че престъпниците и терористите използват военни оръжия, които са с други параметри. „Освен това, те не се влияят от затегнатия режим за придобиване, тъй като оръжията, които ползват не са закупени по законовия ред”, допълни евродепутатът.
Той обърна специално внимание и на усилията, които Европа трябва да положи, за да спре финансирането на организираната престъпност и тероризма, както и на трафика на хора, който при настоящата бежанска криза генерира огромни печалби.
Емил Радев припомни и предложението на ЕК за европейска гранична и брегова охрана. „Искрено съчувствам на близките на загиналите при атентатите, но европейските институции нямат време за губене, за да палят свещи и пишат декларации за осъждане на тероризма. Необходими са спешни и решителни мерки. Противодействието се състои единствено в силни служби за сигурност, които разменят информация в реално време, включително и с трети страни като САЩ, Русия, Турция, Израел и др.”, подчерта Радев и допълни, че колкото и консервативни да се звената в тази сфера ЕС трябва да се върне към идеята за създаване на общоевропейска разузнавателна агенция.
Емил Радев бе категоричен, че защитата на границите ни е на много високо ниво. „Атаките по адрес на страната ни, които правозащитни организации отправиха и в ЕП, станаха повод за обща позиция на българските евродепутати в защита на граничарите. Обвиненията бяха отхвърлени и при проверките, които извършиха служители на Фронтекс”, поясни той.
Като част от усилията на правителството за гарантиране на сигурността евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП посочи и проектите за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и въвеждането на въоръжение на два многофункционални патрулни кораба.
В разговор с хората Емил Радев разясни споразумението между ЕС и Турция и разказа за опита на други държави като Австралия да отговорят на мигрантския натиск.
Срещата, която се проведе в клуба на ГЕРБ в „Аспарухово”, се състоя по покана на ръководителя на районната партийна структура Калина Белмезова, която е и кмет на района. В дискусията се включиха и общинските съветници Иво Иванов, Надя Георгиева, Милена Димова, Димитър Колев.

gerb.bg