Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Иван Портних поздрави участниците в пролетния семинар на фондация „Българска памет“

Portnih-seminar„Перспективи пред младите в Европа“ е мотото на XVIII международен семинар на фондация „Българска Памет“, който се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Проектът цели утвърждаване на националната идентичност и активно включване на най-младите в процеса на европейската интеграция. Тази година в срещата участват 150 ученици от България и младежи с български корен от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония. Днес семинарът бе открит в зала „Одесос“ на Гранд Хотел Варна от д-р Врабевски. Сред гостите на форума бяха кметът на морската столица Иван Портних, ръководителят на представителството на Европейската комисия в София – Огнян Златев, и Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България. Официално приветствие към участниците бе изпратено от президента на Република България Росен Плевнелиев.

„Стараем се да наложим тези семинари като традиция с мултиплициращ ефект – и от гледна точка на участниците, и на инвестициите, които правим във всеки един младеж. Младото поколение българи трябва да носи духа на европейската културна идентичност и същевременно да съхрани родните ни традиции и общностни устои. Убеден съм, че заедно успяваме да изграждаме чувството за собствената им стойност и да ги мотивираме за тяхната бъдещата реализация – като изявени професионалисти и съзнателни членове на общото европейско семейство“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. бе отличен за инициативата си с най-високото отличие на Европейския парламент – „Гражданин на Европа“.

„За Варна е чест да бъде отново домакин на семинара на фондация „Българска памет“, който тази пролет е подчинен на темата „Перспективи пред младите в Европа“. Тази тема е особено актуална и в контекста на приза Европейска младежка столица 2017 г., който Варна получи. Надявам се да се включите активно в различните инициативи, свързани с тази титла, очакваме ваши предложения, идеи, които можем да реализираме заедно, като докажем, че младото поколение на България – независимо къде се намира, е успешно и талантливо“, обърна се към участниците кметът Иван Портних.

„Благодаря на д-р Милен Врабевски за активната родолюбива дейност и за честта да бъдем част от нея. Уверен съм, че съхраняването на националната идентичност е важна задача, затова и Община Варна работи активно по възраждане на българската памет – изграждаме паметници, които възраждат делата на видни варненци – например, на арх. Кирил Шиваров, проектирал едни от най-красивите сгради във Варна, на полк. Железов, командир на Бреговата охрата на града. Само преди ден с Варненската и Великопреславска митрополия обявихме началото на голям проект за възраждане на най-големия извънстоличен православен манастир от първото българско царство, където преминават последните дни на Княз Борис I Кръстителя. Мястото ще бъде облагородено и социализирано, с достъпна инфраструктура. Ще бъде разработен туристически маршрут за популяризиране на делото на един от най-великите български владетели“, допълни кметът.

Пролетният семинар на фондация „Българска Памет“ ще продължи до 9-ти април с лекции и интерактивни занимания с акцент върху историческото наследство и националната памет, европейската културна идентичност и възможностите за мобилност и предприемачеството за най-младите.

live.varna.bg