Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.07.2018
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6759
GBPGBP12.1866
CHFCHF11.6812

Анкета

Могат ли да се справят МВР и местната власт с мотористите, които тормозят варненци?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория България

Варна е най-добър град според слушателите на Дарик, взе и приза „Пазител на историята”

Nagrada-varnaСофия е най-добрият град за живеене в България за 2015 г., според класацията на Дарик радио и вестник „24 часа“. Това бе обявено на специална церемония в София този следобед. Варна бе отличена с две награди – за най-добър град за живеене в България според слушателите на Дарик и „Град – пазител на историята“. „Това е изключително ценна за мен награда, защото е оценката на хората. През последните две години рестартирахме града, реализирахме редица проекти, които го обновиха. Възвърна се енергията в града и самочувствието на хората като жители на морската столица. Надявам се, че тази подкрепа ще продължи и занапред“ – заяви кметът Иван Портних.

За приза в категорията „Пазител на историята“ Портних каза: „За мен е изключителна чест да получа тази награда. Варна е и древна и млада. Преди няколко месеца в сърцето на Европа – в Европейския парламент бе изложено най-старото ръчно обработено злато, а откриването на изложбата събра на едно място Жан Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц. Считам, че това е една оценка на историята, което пазим. Реализираме редица мащабни проекти за социализация на паметниците на културно-историческото наследство и стартирахме амбициозния проект за връщането на облика на прекрасните стари сгради в централната част на града ни. Предполагам, че тази награда е оценката на тези усилия и тя ни мотивира да продължаваме все така напред“.

Варна спечели в тази категория с още няколко предимства пред останалите 26 участници в проучването. През последната година в морската столица стартира програма за възстановяване на старите сгради, като в общината заработи специално създадено за целта звено. Актуализираният списък със сгради паметници на културата, потвърден и от Министерство на културата, включва около 450 обекта, като към него ще бъдат добавени още 175. Три са вече реставрирани.

Няколко обекта с историческо значение също са с нов облик. Римските терми вече посрещат туристи с нова визия, а легендарният Юнашки салон е основно ремонтиран. Централната улица „Преслав“ възвърна вида си отпреди десетилетия – асфалтът там беше премахнат, за да се разкрият паветата, положени преди век.

А в последно време се откриват и нови паметници. Един от тях е на арх. Дабко Дабков, проектирал едни от най-знаковите сгради във Варна. Бронзовата му фигура „седи“ на пейка в центъра на града,пред едно от най-красивите му творения. Това е първият паметник на архитект в България, а бронзовият Дабко Дабков вече са радва на хиляди селфита в социалните мрежи.

Варна спечели читателската класация за най-добър град за живеене

Варна е най-добрият град за живеене според слушателите на Дарик, гласували на darikradio.bg. При получаването на тази награда кметът Портних изрази благодарност към всички, които отново се гордеят със своя град. Той открои положителната енергия, която отново завладява града и варненци отново харесват мястото, което обитават.

dariknews.bg

Снимка – live.varna.bg