Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Имената на Гуцанов и Дънката се появиха в „Досиетата от Панама“

DunkataОфшорката Swiss Capital Investments е сменила шестима български директори след регистрацията си през септември 2005 до 2011 година, съобщава „24 часа“. Всекидневникът публикува поредна част от поредицата си за българските истории в световния скандал „Панамски документи“, пламнал в началото на април след журналистически разследвания.

Обиск на Британските Вирджински острови

През април 2012 г. и април 2013 г. Главният прокурор на Британските Вирджински острови дал съгласието си Агенцията да поиска от местния съд заповед за обиск в офисите на “Мосак Фонсека” за изземване на всички документи, свързани със Swiss Capital Investments.

От изтеклите „Панамски документи“ не става ясно каква е причината за това. Случката обаче съвпада с времето, когато България e поискала международна правна помощ по друг казус, споменат в годишния доклад на Варненската окръжна прокуратура за 2012 г. Този доклад е един от първите случаи, в които в България публично се споменава Swiss Capital Investments (“Суис Кепитъл Инвестмънтс“, ще рече «Швейцарски капиталови инвестиции».)

Фирмата е вписана в регистрите на Британските Вирджински острови през септември 2005 г. За посредник е използвана базираната в София кантора “Сава Мениджмънт”, която по данни на “24 часа” през последните 10-15 години е помогнала за регистрацията на поне 38 офшорни компании чрез “Мосак Фонсека”.

Запитването за регистриране на офшорката идва от България на 12 септември 2005 г. Клиент се интересува дали името Swiss Investment в регистъра на Британските Вирджински острови е свободно. Понеже се оказва заето, се дискутират две близки възможности – Swiss Holdings Investment и Swiss Capital Investments. Избрано е второто. В края на септември 2005 г. са назначени 3-ма български директори – двама от Варна и един от София. Тримата са вписани за кратко и като акционери. Всички опити на „24 часа“ да се свърже с тях на публично посочените телефони и адреси са останали без резултат.

Още една офшорка

Единият от директорите – адвокат от София, напуска поста още borislav_guzanov_bspпрез юни 2006 г., а другите двама – през април 2007 г. Тогава директорският пост се поема от друга офшорка – Kaler International, регистрирана на Сейшелите.

През май 2007 г. е издаден сертификат, в който Kaler International e вписана като директор и акционер с 40 000 акции, а една украинска гражданка от Одеса – като с 10 000 акции. През октомври 2007 г. Swiss Capital Investments се сдобива с нови български директори – 22-годишeн варненец, който дотогава е бил представител на Kaler International, и 26-годишен негов съгражданин.

Swiss Capital Investments е правила няколко опита да получи лиценз на Вирджинските острови за управляване на чужди финансови средства. Битката за такъв лиценз продължава повече от година и не успява, включително защото юристите на «Мосак Фонсека» се съмняват в квалификацията на младите директори. През ноември 2010 г. на събрание в румънския град Тулча е решено директорите да бъдат сменени. Местата им заема адвокат от Софийската колегия. Само няколко месеца по-късно обаче, на 13 март 2011 г. напуска поста.

Swiss Capital Investments e била съсобственик в 2 български дружества, показва справка във фирмения регистър. Едното е “Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс”. Сравнително голям дял в него има строителната компания “Борд” ООД на варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката, а по-малки – Симеон Ненков и Бонка Ненкова – братът и майката на жената, с която Славов живее, както и “Алфа Асет Мениджмънт”.

/Б.Р. Според запознати името на фирмата БОРД е съставено от  букви от първите имена на Борислав Гуцанов и Даниел Славов-Дънката/

Когато през 2008 г. Swiss Capital купува дяловете на “Алфа”, става най-големият акционер в “Пропъртис кепитал” с 46%. За управител е назначена Ирина Кривенко, която според публикации е бивш прокурор в Украйна. Другата българска компания, в която участва Swiss Capital Investments, е “Юниън Инвестмънт Адвайзърс”. Тя обаче не е осъществявала дейност.

Разследвания в България

За първи път “Суис Кепитъл Инвестмънтс” влиза във фокуса на общественото внимание в България в годишния доклад на Варненската окръжна прокуратура от 2012 г. В него се прави отчет на свършената работа по разследването, станало популярно като “Медузи”. По него през 2010 г. във Варна са арестувани бившият общински съветник и депутат от БСП Борислав Гуцанов, приближеният му по това време Даниел Славов и още двама души. Обвинението обаче не стига до съда, а Гуцанов и Славов осъдиха България в Страсбург заради унизителните арести.

От прокуратурата отчитат, че така и не са успели да проследят парични потоци от сметка на “Суис Кепитъл Инвестмънтс”. Друг казус, в който се споменава офшорното дружество, е писмо, пратено от граждани на няколко държави през март 2016 г. до президента и главния прокурор. В него те се оплакват от бавно правосъдие. По думите им следствено дело по тяхна жалба е образувано още през 2013 г.

Жалбоподателите – предимно чужденци, твърдят, че са инвестирали средства, които не могли да си върнат. Някои от тях са водили търговски дела, но без успех. “Изчакваме края на административния срок за отговор и ако не получим такъв ще свикаме пресконференция в средата на май”, каза представител на авторите на писмото пред „24 часа“.

Преписка на окръжната прокуратура във Варна за “Суис Кепитъл Инвестмънтс“ е била предадена на 10 април 2012 г. в Софийската градска прокуратура, тъй като управителят на фирмата е чужденец. Това съобщи говорителят на окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров. През същата година варненецът Благой Иванов се жалва, че фирмата не му е платила обещаните 15 на сто лихви върху вложените от него 25 000 лева. Сумата едвам му е била върната, като дори са му удържани 1650 евро за управление на тези средства.

“Имаше такава фирма “Суис Кепитъл”, която бе наела офис 307. Но това бе някъде до 2008-а или 2009-а година. Отношенията ни отдавна са приключили, от фирмата няма и следа“, каза управителят на “Бизнеспарк Варна“ Георги Атанасов.

24 chasa.bg