Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Западната преса за финала на Евровизия

evrovizia2016Въпреки правилата на Евровизия политическите спорове тази година затъмниха музикалната част на конкурса, пишат западните средства за масова информация. Най-противоречива реакция предизвика изпълнението на украинската певица Джамала, която стана победителка в Евровизия. Макар изпълнителката да твърдеше, че пее само за личните си преживявания, «политическите внушения» на композицията бяха очевидни.

Всички призиви да се дисквалифицира Джамала бяха оставени без внимание, защото песента «не съдържала преки асоциации с текущите събития», — пише New York Times.
Изненадващо е, че на конкурса победи песен, която по принцип не трябваше да бъде допусната до участие в конкурса, отбелязва Die Welt. Очевидно е, че Украйна искаше «да нанесе удар» по Русия с помощта на споменаването на Крим, но опитът се оказа съмнителен. Зрителите дадоха най-много гласове на руския изпълнител Сергей Лазарев, подчертава изданието. Реакцията на Джамала след победата беше твърде нееднозначна, коментира Би Би Си. Независимо от това, че зрителите отбелязаха добрите вокални данни на певицата и впечатляващите визуални ефекти, много от тях бяха сигурни, че тя е победила само, благодарение на политическия подтекст, а съвсем не в резултат на музикалните си способности.

Освен това, дискусии предизвикаха новите правила при гласуването, в които се отчиташе мнението на международното жури. Както отбелязват средствата за масова информация, принципите, по които членовете на журито вземат решението си, остават зад кадър. Нововъведението, призвано да внесе оживление в процедурата по гласуването, което в голяма част бе предсказуемо, наруши атмосферата на конкурса и направи съмнителен крайния му резултат.

«Ако вотът на журито толкова силно се отличава от мнението на зрителите, то кой тогава избира най-добрата песен на Евровизия», — задава въпроса си Telegraph.

«Разминаването между мнението на публиката и съдиите твърде очевидно се набива на очи, — пише Deutsche Wirtschafts Nachtichten. Ако победителят, както в предишните години се определяше от зрителите, то този път Русия щеше да спечели в конкурса».

Но журито се придържаше към друго мнение и оцени песента на Сергей Лазарев значително по-надолу — по никому неизвестни причини, пише изданието.

bgr.news-front.info