Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Откриха туристическия сезон във Варна

portnih-sezon„Днес, за първи път от много години, Варна открива официално своето туристическо лято. За първи път сезонът започва с две елитни спортни събития – Международният маратон, който стартира сутринта, и Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда в ДКС. Вярвам, че с богатия спортен, с пъстрия културен събитиен календар, Варна ще привлича още повече гости. В продължение на 2 г. работихме упорито за обновяване на инфраструктурата и създавахме модерна градска среда, за да могат нашите гости да се чувстват комфортно. Амбицията ни оттук нататък е да надграждаме, да създаваме нови туристически маршрути, да възраждаме културно-историческото богатство на Варна. Започваме с 6 обекта, за които получихме право на управление от правителството. Предстои много работа за социализация и развитие на Княжеския манастир в Караач теке, на районите около уникалния скален Аладжа манастир, и там, където е открито най-старото обработено злато в света, планираме още инвестиции за Римските терми. Вярвам, че така ще станем още по-привлекателна туристическа дестинация!”. Това обяви кметът на Варна Иван Портних, който откри новия посетителския център в големите Римски терми. На събитието присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, представители на туристическия бранш, на културни институции в града, много граждани.

„Богатствата на Варна дават добавена стойност към летния туристически продукт по нашето Черноморие. Неслучайно, още със създаването на министерството на туризма, културно-историческият туризъм, балнео и СПА-туризмът заеха неизменна част в него, за да може да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация”, каза министър Ангелкова. Тя добави, че предстои Световен конгрес на древните цивилизации в края на годината, в който Варна ще заеме своето достойно място.

Големите Римски терми, които са четвъртите по големина в Европа, бяха обновени и реставрирани със средства на Община Варна. Предстои да бъде изградена и лятна сцена за културни събития. Емблематичният за града туристически обект вече ще посреща своите гости с ново удължено работно време – до 22 часа.

Тържеството продължи с кратка програма от групата за антични възстановки „Първи италийски легион” от град Свищов, която шест години подред е почетен участник в най-големия европейски фестивал, посветен на римската история „Natale Di Roma”. След възстановката гостите преминаха по обновената ул. „Осми ноември”, където бяха запознати с Музея за история на Варна и намиращия се в съседство най-стария параклис в града – „Св. Параскева”. Проявата приключи в малките Римски терми, обновени също с финансовата подкрепа на Община Варна, под съпровод на музикантите от формация „Добри Христов”.

live.varna.bg