Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Тупарев иска да ползва Варна за декор на сериал срещу 70 минути рекламно време в Нова телевизия

Niko-Tuparev44Продуцентът Нико Тупарев предложи интересен проект на общинските съветници от ПК „Култура и духовно развитие“, който те одобриха. Тупарев предлага да заснеме във Варна телевизионен сериал, популяризиращ Варна и културата й. Това е нов момент в заснемането на сериали и филми и не става ясно дали Тупарев е предложил същото на община Лондон, когато е заснемал филма „Мисия Лондон“ или на община София, когато е заснемал сериала „Стъклен дом”. Поредицата, чието работно заглавие е „Семейство за пример“, ще бъде от 12 серии и ще разказва историята на сърдечен хирург. Сериалът ще бъде сниман и в София, но фокусът ще бъде изцяло върху морската столица. 12-те серии ще покажат града, неговите забележителности и потайности, като така му направят и реклама.

Бюджетът на една серия е 100 000 лева, или общото финансиране се равнява на 1,2 милиона лева. Нова телевизия ще осигури 80% или 1 млн. лева, а от общината се очаква да се включи с 200 000 лева.

Какво получава община Варна срещу тези 200 000 лв.? По рекламните тарифи на Нова телевизия, една минута рекламно време във вечерния праймтайм, когато се излъчват сериали струва около 3000-3200 лв., което се равнява на 70 минути. Това означава, че във всяка една от сериите на сериала на Тупарев, на Варна трябва да се отделят около 6 минути, в които да се показват „забележителности и потайности“ на града. /защото едва ли Тупарев и Нова телевизия ще отпуснат повече минути на Варна/ Доколко тази оферта е изгодна за община Варна зависи от успеха на сериала у нас и в съседните балкански страни, където ще се разпространява. Тук трябва да направим уточнението, че сериалът първо трябва да бъде купен от балканските телевизии, за което няма 100% гаранция.

Ако общинските съветници решат да дадат 200 000 лв. на Тупарев и Нова телевизия, правният отдел на община Варна трябва да прецизира договора. В него трябва да бъдат включени клаузи за времето в което ще бъдат показвани забележителностите на Варна, за гледаемостта на сериала, която ако не се изпълни Тупарев да плати неустойка на общината. Трябва да е ясно и в кои балкански страни ще се разпространява сериала и в договора да бъдат заложени пийпълметрични данни, които сериалът да изпълни.

След като стана ясно предложението на Тупарев, варненци коментират, че е късмет за града, че продуцентите на филма „Непобедимите 3“, който се снима в морската столица не са поискали пари от община Варна, за това че ползват за декор пристанището. При огромните бюджети на холивудските продукции кой знае колко щеше да поиска Силвестър Сталоун.

barometar.net

Снимка – petel.bg

Пийпълметричният панел е изследване, в което се проследява телевизионното поведение на хората всеки ден. Изследването отговаря на въпросите “кой”, “от колко до колко часа”, “кой тв канал гледа” и “какъв е този човек” – какъв е неговият социално-демографски профил или с други думи – средния брой хора, гледали предаване.