Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Екофос открива иновационен център за нови технологии във фосфатната индустрия

ekofosНа 8 септември 2016 г. в Девня ще бъде открит Технологичен и Иновационен Център Технофос – първата по рода си международна демонстрационна база за развойна дейност и новаторски разработки в производството на фосфати, изградена от белгийската група Екофос (Ecophos). Центърът ще разполага с пилотна инсталация, която включва всички модули на технологичния процес и може да демонстрира цялостните решения, които компанията предлага на своите клиенти. В Девня ще бъде демонстрирана и технологията за извличане на фосфор за индустрията от скали с ниско съдържание, при която се намаляват използваните природни ресурси и се щади околната среда. Групата Екофос притежава патента върху нея, а автор на разработката е Мохамед Таким, създател на компанията през 1996 г.
„С проекта си в България даваме дом за демонстриране на една изцяло нова технология и вярваме, че Девня ще се превърне в задължителна спирка на компаниите от фосфатната индустрия, които търсят ноу-хау, казва Мохамед Таким, основател и Главен изпълнителен директор на Екофос. Партньорите, които ще посещават нашия иновационен център, ще разчитат на експертизата на висококвалифицираните ни специалисти и в допълнение ще имат възможността да се запознаят със страната и региона, допълва той.
Проектът на белгийската група в Девня е реализиран в рамките на три години и 20 000 часа проектиране, като са инвестирани 10 милиона евро. Технологичния и иновационен център е разположен на територия от 28 000 m². Площта на технологичното хале е 3000 m², а капацитетът за преработка на фосфатна скала е 0,5-1 тон/ час.
Tехнофос ЕАД е българска компания, създадена през 2013 г. и е 100% собственост на белгийската Екофос. Белгийската компания е водещ доставчик на иновативни технологии, които отговарят на най-големите предизвикателства на индустриалното производство на фосфати, особено в екологичен аспект. Екофос притежава лицензирани и патентовани в световен мащаб технологии за безотпадно производство на фосфати за животинското хранене, торове и фосфорна киселина, използвайки ниско качествени фосфатни ресурси. Решенията, които компанията предлага са ефективни от икономическа и екологична гледна точка. Към момента Екофос е реализирала проекти на три континента. Клиентите, които ползват технологиите на компанията са едни от най-големите производители на фосфати в световен мащаб, сред които Еурокем (Русия), ЛЛНП (Намибия), Индорама (Индия) и Кимпак (Перу).

barometar.net