Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Започва фестивалът „Златна роза

FKCФестивалът на българския игрален филм “Златна роза” започва днес във Варна. В рамките на 34-то му издание публиката ще може да гледа 52 нови български филма в конкурсната и паралелната „Открити хоризонти“. Шест са премиерите, сред които покорилият световните фестивали дебют “Безбог” и новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – “Слава”. “Маймуна” е новият пълнометражен проект на Димитър Коцев – Шошо след познатия на зрителите “Лора от сутрин до вечер”. Филмът спечели наградата на публиката на София Филм Фест.

“18” е вторият филм на Атанас Христосков след “No.1”, който взе голямата награда на 30-ото издание на “Златна роза”. Дебютният филм на Григор Лефтеров “Христо” разказва за бездомно момче, което прави всичко възможно да получи нормален живот. “Пеещите обувки” е дългоочакваният филм на Радослав Спасов за живота на певицата Леа Иванова. Филмът вече получи наградата на журито Сребърен Георги на Московския кинофестивал.

“Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” е новият филм на режисьорката на “Писмо до Америка” Иглика Трифонова. Копродукцията е заснета в три държави – Босна и Херцеговина, Холандия и Швеция, а ядрото на екипа е българско – оператор е Рали Ралчев, музиката е на Теодосий Спасов, а в една от ролите ще видим Ованес Торосян. Конкурсната програма ще представи още и “Спомен за страха” на Иван Павлов с Ивайло Христов в главната роля.

Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Анета Сотирова и още много звезди ще видим в комедията “Летовници” на Ивайло Пенчев. „Silent movie“ е заглавието на новия филм на Андрей Чертов, посветен на виртуозния джаз композитор и пианист Милчо Левиев. Филмът е опит за екранен джем сешън – музикален разказ на един джаз пианист, който ни връща към спомени за сбъднати и несбъднати мечти, за изгубени илюзии, за споделеното с приятели…

В конкурсната програма на фестивала ще се състезават и две копродукции – “Лабиринти на любовта” (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов и холандското предложение за Оскар за чуждоезичен филм 2016 “Райската стая” (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова в главната роля.

Филмите в конкурсната програма ще бъдат оценявани от жури с председател режисьорът Камен Калев и членове актрисата Теодора Духовникова, операторът Стефан Иванов, композиторът Петър Дундаков и критикът и режисьор Борислав Колев. Фестивалът ще бъде открит с филма на Илиян Симеонов и Христиан Ночев „Граница“, с който символично ще бъде отбелязан 25-годишния юбилей на Националния филмов център. „Златна роза” продължава до 25 септември, информира dariknews.bg