Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Ансамбъл „Кипра“ събра най-много овации на празника на читалищата във Варна

devnia-praznik-jpgТанцьорките от ансамбъл „Кипра“ при Народно читалище „Христо Ботев“, с художествен ръководител Дияна Найденова, обраха най-шумните овации по време на фолклорния концерт по повод 160 години читалищно дело в България. В събитието, което е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, се включиха 400 самодейци от цялата Варненска област. Концертът се проведе на площад „Независимост“ в морската столица навръх 108-мата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Фолклора на девненския край представиха още детската вокална група „Девненски бисерчета“, с ръководител Валентина Манолева, и детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Девненче“ с хореограф Мирослав Демиров.

„Символично е, че днес, на този празник, читалищата от Варна и региона показват своя независим дух“, заяви в приветствието си председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Той цитира и изказване на Апостола на свободата Васил Левски: „Преди да изградим революционните комитети, нека изградим читалищата“.

Всички общини, чиито самодейни състави взеха участие в народното веселие, получиха почетни знаци и грамоти от името на Съюза на народните читалища. По повод 160 години читалищно дело в България е създаден Общонационален комитет за честванията, чийто председател е министърът на културата Вежди Рашидов.

Българското читалище е феномен, признат като първото културно сдружение от този тип в цяла Европа. С писмо на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова Съюзът на народните читалища е обявен за най-голямата и първа културна асоциация на Европа, член на Европейската мрежа на културните центрове.

На територията на България има 3500 читалища, 169 от които са в област Варна. Тази мрежа е с огромен интелектуален, нравствен и обществен потенциал за запазването и развитието на българската идентичност.

barometar.net