Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Иван Портних към младежите от българската диаспора: Очакваме вашите идеи

portnih4361-jpg„Културното многообразие – източник на новаторски идеи“ под това мото премина есенният семинар на фондация „Българска памет“, която събра край Варна над 150 младежи от България, Украйна, Молдова, Сърбия и Република Македония. Тази година събитието постави акцент върху перспективите пред младите хора в сферата на социалното предприемачество и образованието. Домакин на събитието бе д-р Милен Врабевски – председател на Фондация Българска Памет. Днес в семинара се включиха президентът Росен Плевнелиев, кметът на Варна Иван Портних, Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. „Форумите на фондация „Българска памет“ имат своето специално място в културно- събитийния календар на Варна, затова приветствам организаторите и лично д-р Врабевски за усилията, които полагат за развитието и надграждането на тази традиция!“, каза кметът Иван Портних.

diaspora-jpg„Инвестициите в младите хора, в съхраняването на националната и европейска културна идентичност, в развитието на европейската солидарност, са едни от най-важните задачи, за които работим. В подкрепа на това ще дам една илюстрация – годишният бюджет на община Варна е десетократно по-малък от средствата, които получаваме ежегодно по линия на европейските проекти и програми. Варна се преобрази за три години, благодарение на успешната работа по тези проекти. Уверено влизаме и в следващия програмен период, като за следващата година инвестициите в града ни по линия на европейското финансиране ще надскочат 150 млн. лв.“, каза кметът.

Той припомни, че през 2017 г. Варна ще бъде Европейска младежка столица. „Очакваме Вашите идеи за това как най-интересно и успешно да популяризираме визията на младите хора за съхраняване на човешките, националните, на европейските ценности! Очакваме Вашия поглед към проблемите на нашето съвремие и Вашите решения за тях! Отворени сме за сътрудничество“, допълни Иван Портних.

live.varna.bg