Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Нови Сад бе избран за Европейската младежка столица през 2019 г.

novi-sadНови Сад ще бъде Европейска младежка столица 2019 г. Градът беше избран след оспорвана конкуренция между пет града, а обявяване му стана на церемония в Двореца на културата и спорта във Варна. Останалите конкуренти бяха Манчестър (Великобритания), Амиен (Франция), Нови Сад (Сърбия), Перуджа (Италия) и Дери Страбан (Северна Ирландия). Варна ще бъде Европейска младежка столица следващата година. Ежегодната инициатива съществува от 2009 г. Целта й е да подкрепя градовете, които са нейни носители, в усилията им да създадат среда, която насърчава развитието на младите хора.

„Радвам се, че днес залата е пълна с толкова младежка енергия! Поводът да се съберем тук е много вълнуващ. Знаем как се чувстват всички кандидати за престижното отличие, защото Варна три пъти кандидатства за тази номинация. Не се отказахме, защото вярваме в младежкия потенциал на нашия град и затова успяхме! Мотивирани сме да работим още по-активно за създаване на по-добри условия за реализация на младите хора“, каза кметът Иван Портних при откриване на церемонията. Поздравления към участниците отправи и Йохана Ниман – президент на Европейския младежки форум. „Младежката столица не е само титла за една година, това е подход към младите хора, който трябва да бъда устойчиво развиван“, сподели тя.

Варна бе избрана за Европейска младежка столица 2017 г. след оспорвана конкуренция с градовете Кашкайш (Португалия), Голуей (Ирландия) и Перуджа от (Италия). Основният фокус на кандидатурата е насърчаване на участието на младите хора в обществения живот чрез развитие на социални иновации. Пред декември кметът Иван Портних трябва да приеме символичния ключ на Европейската младежка столица от последния носител на приза – град Гянджа, Азербайджан.

barometar.net