Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Варна 2016 – решени бяха проблеми трупани с години

Pavlova-portnih2016 г. започна с непочистена от сняг Варна и възмущението на кмета Иван Портних се стовари върху сметопочистващите фирми, които отнесоха солидни глоби. През месец януари кметът подписа договор за изграждане на канализацията във Виница – север, като проектът е на стойност 473 000 лв. Общинските съветници приеха бюджета на морската столица за 2016 г., в размер на 243.7 млн. лв. Трите приоритета на бюджета бяха : запазване на данъчната тежест за гражданите, работа по европейски програми с цел реализация на проекти за развитието на Варна и образование и младежки дейности. През февруари продължиха споровете около строителството в Морската градина и движението на автомобили в нея. ВАС се произнесе, че алеите в Морската градина са…алеи и по тях движение на автомобили не може да има.

В началото на месец април беше даден старт на дългоочаквания ремонт на Аспарухов мост, чийто първи етап приключи в началото на лятото. Въпреки неудобствата, които създаде ремонта, той беше приключен в срок и през 2017 г. се очаква да започне и вторият му етап. През 2016 г. Община Варна бе първата община, която направи проекти за изграждане на паркинги, финансирани по програма „Джесика“, започна изграждането на буферен паркинг в района на „Пикадили парк“.

„В началото на 2017 г. може да започне поетапното въвеждане на Синя зона в централната част на Варна.“ – обяви кметът Иван Портних. В края не месец юли кметът на Варна и министърът на околната среда и водите подписаха договор за втора фаза от проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация Златни пясъци. Финансирането в размер на 37 млн. лв. е по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“

varna dupkataСлед като с правителствено решение Община Варна получи 29 % от акциите на „Международен панаир Пловдив“, стана ясно, че в морската столица ще бъде построен експоцентър и се търси решение Дупката в центъра на града да се превърне в музей на открито.

През лятото община Варна стартира процедура с критерии за сметопочистващите фирми, която включваше договори с 5-годишен срок, чисто нови машини и съдове, повишена кратност на сметосъбирането, миене на улици ,площади, пътни знаци и мантинели. За районите „Одесос“, „Приморски“ и „Аспарухово“, нямаше обжалвания и договорите бяха подписани.

През 2016 г. бе обявена мащабна инвестиционна програма за квартал „Аспарухово”. Основни улици ще бъдат рехабилитирани, ремонти ще има в парка и в междублоковите пространства. Приключи ремонта на двата охранителни канала в Аспарухово, и на каналите в .Елпромското и Фатрико дере.“ За възстановяване на озеленяването в квартал Аспарухово, Община Варна обяви, че е готова с компенсаторна програма, която предвижда засаждане Ribarsko-pristanishteна 300 нови дръвчета в парка. Изграден беше магистралният водопровод, който захранва част от квартала, Боровец и Галата.

Общината работи по втория етап – покриване на каналите, създаване на нови пространствата – зелени площи, детски площадки и паркоместа. „Предстои да бъдат вложени още около 100 млн. лв. в квартала, готови сме с проекти за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината, за разширяване на Аспаруховия парк и социализация на Аспаруховия вал.“ – обяви кметът на Варна Иван Портних.

Община Варна започна процедура по паспортизация на всички 570 сгради, които са паметници на културата във Варна, и задължи собствениците им да ги ремонтират, изцяло бяха реновирани ключови булеварди и улици, основно бяха ремонтирани 230 детски площадки, подготвена бе Наредба за унификация на фасадите на търговските обекти, премахнати бяха стотици хиляди кв.м. незаконни кабели, които загрозяваха града, съборени бяха десетки незаконни постройки и къщи,
Rimski_termi_Varnaизградени бяха паркинги за автомобили, премахнати бяха бараките и сергиите в центъра на Варна, поставени бяха модерни осветителни тела по улиците, създадена бе Атракционна зона до Морска гара, ремонтирани бяха Големите и Малки Римски терми. Около 100 нови спортни площадки ще бъдат изградени през 2017 г. на територията на община Варна.
За новия програмен период община Варна спечели проект по ОП «Региони в растеж», на стойност 16,3 млн. лв., който предвижда ремонт на 7 училища и 3 детски градини във Варна. На различни места в града вече има пешеходни пътеки с надписите „Погледни надясно“ и „Погледни наляво“, които напомнят на учениците правилата за безопасно движение. Стартирана бе инициатива за монтиране на 3D фигури в реален детски размер край 10 кръстовища във Варна, като мярката е превантивна, с цел привличане на вниманието на шофьорите около пешеходните
пътеки.

dimcho-debelenianov-uchilishteМожем да обобщим, че и през 2016 г. кметът на Варна Иван Портних и неговият екип реализираха мащабна инвестиционна програма и работиха по проблеми трупани с години /Дупката в центъра, незаконните кабели, занемарените детски площадки и др./ За Община Варна социалната и образователната сфера бяха приоритетни, /общината предлага 53 социални услуги/, увеличиха се средствата за капиталови разходи за училища, детски градини и ясли, изготвена е Стратегията за развитие на предучилищното и училищното образование за периода 2016-2020 г. И през 2016 г. продължи работата по подобряване инфраструктурата на входно- изходните артерии към курортните комплекси, община Варна получи право на управление върху 6 културно-исторически обекта, бяха отчетени рекорден брой туристически нощувки в града и близките курорти /4 577 446/, внесено бе предложение община Варна да придобие право на управление върху минералните водоизточници, което гарантира развитието на СПА туризма и нови работни места.

barometar.net