Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Властта – по-важна за БСП, отколкото здравето на Стефан Данаилов

stefan_danailovПрез 1992 г. съдбата ме срещна със Стефан Данаилов. Големият ни актьор се намираше в труден период, сподели ме, че не вижда бъдещето си като актьор и смяташе да се занимава с нещо друго. Пред мен стоеше чист, неподправен човек, идеалист, който въпреки запомнящите се роли, които бе изиграл не се големееше. По-късно той се върна в театъра и киното, влезе и в политиката. От БСП умело се възползваха от неговия идеализъм и го превърнаха в жив символ на партията. Скоро гледах интервю с големия ни актьор и личеше, че той не е добре със здравето. Преди 4 години Данаилов се подложи на серия химиотерапии и пребори злокачествен лимфом, но впоследствие зрението му се влоши. Но за Корнелия Нинова и сие, това няма значение. Те използват предаността на Стефан Данаилов към партията и са го убедили да се кандидатира за народен представител и то в два избирателни района. Според мен е непочтено поставянето на партийните интереси пред здравето на големия ни актьор, но от БСП не мислят така. За тях властта е по-важна и целта оправдава средствата.

Инициативата на председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев, деца от цяла България да дават почетен караул пред паметника на Левски в София е прекрасна. Така се възпитава родолюбие в децата, с подобни идеи те могат да се докоснат до историята и да добият представа за делото на Апостола. Децата, облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Васил Левски в Букурещ през 1868 г., споделиха, че се гордеят, че дават почетен караул пред неговия паметник. Те казаха, че за тях това е урок по родолюбие и спомен, който ще остане за цял живот.
Спомням си, че и ние, като пионери давахме караул пред Паметника на загиналите борци против фашизма и капитализма /Пантеона/. Но не всички бяха достойни да дават караул, правеше се подбор и поради лоша дисциплина не ме допуснаха – това е споменът, който ми остана оттогава. Неприятен е споменът от стоенето ми до портретите на починали съветски лидери в училище. Но днешните деца живеят в друго време и доброволно са пожелали да дадат караул пред паметника на Апостола. Когато пораснат, ще разкажат преживяванията си, ще знаят много за делото на Апостола и това е смисъла на инициативата на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

Иво Югов

barometar.net