Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Лиляна Павлова: За нас е важно Варна да се превърне в град на знанието, в региона има много възможности

Liliana-pavlova78За нас е важно Варна да се превърне в град на знанието, в региона има много възможност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ във Варна, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Във връзка с конкретните приоритети на ГЕРБ за варненския регион и като цяло за страната Павлова коментира: „Образованието е много важно и за Варна, и за региона, и за цялата страна. Специално за Варна даваме една още по-голяма заявка. За нас е важно Варна да превърне в град на знанието“. Павлова уточни, че потенциалът, специално на Варна, е огромен и той се обуславя от няколко неща. „Във Варна има над 40 хиляди студенти, млади хора не само от региона, а от цялата страна, млади хора с потенциал в различни сектори и всъщност едно от най-големите предизвикателства и възможности, които имаме, буквално с реалните решения, бих ги нарекла, които ние предлагаме, да задържим тези хора тук – да си намерят работа, и то добра добре платена, с една добра перспектива“, обясни тя.
„От друга страна тук имаме и над 50 хиляди ученици в училищата, отделно от това, разбира се, са детските градини, така че много са децата, голяма е групата, която обхващаме в региона“, добави тя. Лиляна Павлова поясни, че не по-малко важно е и средното образование, както и да се наблегне на тях на видовете специалности в професионалните гимназии.
„Вторият ни приоритет е Варна да бъде наистина атрактивна 4 сезона, но трябват все пак хора и екипи не само в туризма, защото в региона има голяма промишленост, огромен потенциал да се доразвие промишлеността в Девненската долина, по протежение на езерото във Варна, създаването на икономически зони. Част от нашите приоритети, освен образование и доходи, е създаване на икономически зони. Варна е едно от местата, в което ние целим, именно създаването на такъв тип икономическа зона“, каза още Павлова и поясни, че в региона има възможност за развитие на предприятия по линия на химическата промишленост. Тя уточни, че ИТ технологиите и като цяло секторът, също са с голямо значение за региона, освен пристанищата и пристанищната инфраструктура. „Затова казваме: Варна – град на знанието. Тук имаме букет от възможности, от различните видове специалности, средни училища, с които може всъщност да постигнем наистина ефекта, за който говорим, доходи, работни места, благодарение на доброто образование и това, което можем да създадем в града“, допълни Лиляна Павлова.

„Истинско рибарско пристанище в региона няма, така че в региона на „Аспарухово“ едно ново рибарско пристанище, по линия на Програмата за рибарство и аквакултури също е един потенциал, една възможност, която мислим, че можем заедно да реализираме. Тук няколко са заявките, които даваме и те наистина са с реални решения, едното е Варна-Изток, съществуващата част на пристанището, което е буквално в градската урбанизирана част на града. В предишния мандат поехме ангажимент и го направихме – една част от пристанището вече беше отворено да бъде градска зона, зона за разходки. Така че вече, всъщност следващата стъпка на това, което тук предлагаме, е това да бъде доразширено, разчистено, да бъде новата градска среда. Всъщност Варна най-накрая да се обърне с лице към морето и да има, както във всички такива големи морски градове, своята част за разходки, за отдих, развлечения, Много важно е тук вместо тези тежки железа, които виждаме, да бъде изграден един пасажерски терминал и един експо и конгресен център и всъщност това вече наистина ще затвори и цикъла тук да бъдем и туризма и конгресният туризъм, изложения да бъдат правени, наред с пасажерския терминал и круизите, които се надяваме всъщност тук да има“, коментира Павлова.
„Пристанището Варна – Запад имаме потенциала да бъде разширено, модернизирано и всъщност да реализира активно своята дейност“, допълни още тя.