Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Директива на ЕП ще засегне много от законните собственици на огнестрелно оръжие

Emil_Radev333.jpgЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изрази притеснение, че обновената директива за огнестрелните оръжия, гласувана от Европейския парламент в Страсбург, ще засегне много от законните собственици на оръжие, но няма да засили сигурността в ЕС. Според защитниците на решението, промените ще затегнат контрола върху деактивираните оръжия, тези с халосни патрони и ще доведат до забрана на полуавтоматичните огнестрелни оръжия. По думите на Емил Радев обаче договореният текст между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия ще засегне единствено хората, спазващи закона, които вече имат разрешителни за оръжия. „Промените няма да доведат до ефективна борба срещу незаконния трафик на оръжия и срещу тероризма, каквато първоначално бе целта на предложеното законодателно изменение. Съществува реална опасност приетият текст да доведе до конфискация на редица легално притежавани оръжия от хиляди ловци и колекционери. Дори да не са нарушавали закона, сега техните оръжия няма да отговарят на новите изисквания за брой на куршумите в пълнител”, обясни Радев.

Той определи като непрактични и необосновани критериите кои оръжия да бъдат разрешени и кои да бъдат забранени. „Недопустимо е да липсва първоначална оценка на влиянието на законодателното предложение, имайки предвид колко много хора ще засегне то“, категоричен бе българският евродепутат.

Радев предупреди и за опасността да се създаде правна неяснота чрез възможностите за различни интерпретации на законодателството в държавите-членки. Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП, освен това, има риск процедурите за издаване на разрешителни да бъдат утежнени.

barometar.net