Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Божидар Димитров: Знаеше се, че ГЕРБ ще спечели, а те много искаха да им откраднат гласове

bojidar_dimitrovБожидар Димитров е роден на 3 декември1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършил е история и археология в СУ “Климент Охридски”. След промените през 1989-а е бил два пъти кандидат-депутат от БСП, бил е общински съветник от същата партия. През 2009 г. напуска БСП и дава подкрепата си за ГЕРБ. Издигнат е за мажоритарен кандидат за народен представител от младата партия и става народен представител. В първото правителство на Бойко Борисов е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция “Архиви” и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, но през 2011 г. е освободен от поста по негово желание. Директор е на Националния исторически музей.

– Вие сте изключително активен в прогнозите си и най-често се оказвате прав. Как ще коментирате тези избори, проф. Димитров?

– Тези избори свършиха нормално, много добре и без много изненади. Това, че ГЕРБ ще спечели, знаеха всички. Всички, които знаеха, че част от българската социология е купена, за да твърди, че подкрепата е изравнена, че едва ли не БСП повежда. Това се правеше с цел да променят нагласите сред хората. Знаеше се, че ГЕРБ води със седем-осем процента и това е резултат, който никой не искаше да споменава. Много искаха да откраднат от гласовете на ГЕРБ – разни партии и партийки. Българският народ обаче не е глупав. Днес цялата тази соросоидна паплач не можа да пробие, няма да влезе в парламента, което е хубаво. Няма да получават и държавна субсидия, което също е хубаво. Надявам се и Джордж Сорос да спре да ги субсидира и така те лека-полека да започнат да умират. Разбира се, в преносен смисъл. Така също лека-полека българското общество да се очисти от нечисти идеи и хора.

– От много години споменавате, че широките коалиции са решение за здравето на обществото и за стабилно управление. Тази интересна конфигурация предполага ли широка, даже много широка коалиция? – Някъде през 2007 г. или по-рано казвах, че историята е предвидима. Историята, която казва, че парламентарната демокрация е форма на управление, която се изчерпва. За да продължава да съществува, един от защитните механизми на тази форма на управление, е широката коалиция. България е изживявала такива моменти на криза на парламентарната демокрация, пък и не само България. Разрешава се по различен начин. През периода 1931-1934 г., след дълга криза, проблемът се решава с военен преврат. Забраняват всички партии и се започва на чисто. В днешно време това е невъзможно, следователно се прави широка коалиция. Трябва да направим и разлика между широка коалиция и голяма коалиция. Широката коалиция е с участието на една-две партии. В Германия го правят по един начин, в други държави по друг начин. Ако в България се окаже, че не може да се управлява чрез естествената коалиция ГЕРБ – Патриоти, тогава би трябвало да се прибегне към широка коалиция, защото нови избори няма да доведат до нищо добро.

– Надявам се не с военен преврат, в рамките на шегата.

– Не, то военен преврат няма и кой да направи, и то не защото няма армия, а няма условия. Превратът през 1934 г. между другото е направен от армия, която също беше 24 хиляди души заради Ньойския договор и също така тренирана като днешната. Ходил съм на учения на нашата армия и имам богати впечатления. Просто времената са други. Някои неща днес са невъзможни, или поне неприемливи.

– Спекулираше се, че ще има голям натиск от Европа към ГЕРБ да не прави коалиция с Патриотите, защото една от съставните партии открито подкрепи Русия след анексията в Крим. Покрай изборите другите партии се появиха на границата с Турция, което доведе до напрежение между двете държави. Европейският съюз също е в обтегнати отношения с Турция. Та, казват, никой не иска, нека ги нарека, скандалджии. Така ли е според вас?

– Това са измислици на наши политолози – няма да споменавам имена, които се правят на много отворени и много разбиращи какво се случва в Европа. В Европейския съюз са много объркани в момента и преди всичко заради европейската бюрокрация. Там се чудят как да спасят себе си, а камо ли кой да управлява в България. Няма в Европа хора, както на нас ни е известно много добре, извън европейските бюрократи, които да казват на когото и да е, каквото и да е, свързано с управлението на нашата страна. Най-малкото пък някой е забранявал на ГЕРБ да управлява с Патриотите, защото те са като французойката Марин льо Пен и като крайнодесния холандски националист Герт Вилдерс и прочее, и прочее. Няма такова нещо. Няма и няма да има. Бойко Борисов може да прави коалиция дори само с Патриотите и да направи правителство. Сто двайсет и двама депутати не са малко. Към тях обикновено се вливат и други. Знаете как е и срещу какво. Така че една такава обикновена коалиция може да изкара много дълго, при всички положения колкото и както Бойко Борисов реши.

интервю на Емил Спахийски , trud.bg