Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Свидетел потвърждава опита за натиск от министър Илко Семерджиев

ilkosemerdjievИма свидетели на заплахата с уволнение, която служебният министър Илко Семерджиев е отправил към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, ако не назначи за свой заместник посочено от Семерджиев лице.Това обяви говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова. Затова в случая не е налице т.нар хипотеза „дума срещу дума“. Точното изречение, произнесено от служебния здравен министър било: „Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“. Семерджиев казал също, че очаква до понеделник въпросното лице да бъде назначено.

По време на брифинга не стана ясно името на човека, за чието назначение Семерджиев е настоявал. Арнаудова изтъкна само, че двамата се познавали от доста време и са в добри отношения. Той настоявал за това, въпреки че посочения от него човек бил в конфликт на интереси, тъй като участва в няколко търговски дружества в областта на здравеопазването.

Разследването е започнало на 27 март и под надзора на двама прокурори от спецзвеното „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура. Разпитана са 4-има свидетели до момента. „От събраните доказателства колегите са убедени, че има доказано престъпление срещу реда на управлението по член 269, алинея 1 от НК- за упражнена принуда срещу орган на властта да изпълни нещо по служба“, подчерта Арнаудова. Не са използвани СРС-та, но има гласни доказателства на свидетели на разговора между Семерджиев и директора на агенцията.

За действията си Семерджиев може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. Семерджиев не е давал обяснения към момента. Арнаудова увери, че разследването ще приключи в максимално кратки срокове. Служебният здравен министър е с мярка „подписка“. Припомняме, малко по-рано от прокуратурата съобщиха, че е повдигнато обвинение към служебния министър Илко Семерджиев.
news.bg