Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Правителството прекрати концесията на летище „София“

samolet_bulgaria_airПроцедурата за отдаването на концесия на летище „София“ е прекратена. Решението е взето от служебното правителство по време на днешното редовно заседание. Новината за решението съобщи на брифинг говорителят на правителството Ирина Белчева. Пред журналисти тя не обясни мотивите на правителственото решение.

Припомняме миналата седмица служебният министър Христо Алексиев обяви, че иска концесията на летище „София“ да бъде спряна, тъй като тя не защитава обществения интерес, ще доведе до отлив на пътници и поскъпване на летищните такси. Алексиев заяви и че може да е удачно международна консултантска компания да помогне за концесията. Алексиев се обяви против и решението чрез концесията на летището да се спасяват Българските държавни железници. Не може държавата да решава проблемите на БДЖ като създава другаде проблеми, посочи Алексиев.

Според  бившия транспортен министър Ивайло Московски при обявяването на концесията интерес към летището проявявали операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище „Хийтроу“.

Оператор на летището във Франкфурт е немската “Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисиз Уърлдуайд”, която у нас държи 60 процента от концесионера на летищата във Варна и Бургас. Останалият дял е на “Еърпорт Сървисиз България“, която е на „Химимпорт“, притежаваща авиокомпанията „България Ер“ – един от големите длъжници на летище София.

barometar.net