Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лилия Христова: Искам младите хора да припознаят Варна, като градът в който да работят и израстват като личности

Lilia-Hristova-studentiЛилия Христова е магистър по икономика от Икономически университет-Варна и Публична администрация и евроинтеграция от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Г-жа Христова е била в ръководството на фирма „Пазари“, народен представител в 41-вото Народно събрание, в момента е директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна и председател на Комисията по образованието, младежта и спорта в Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Потърсихме г-жа Христова, за да коментира актуални теми свързани с работата й.

Г-жо Христова, кметът Иван Портних обяви, че Варна-град на знанието е кауза, която преминава през целия процес на образованието. В каква посока са насочени Вашите усилия и на екипа Ви, за да се реализира тази кауза?

Знаете, че от няколко години Община Варна работи по стратегията „Варна – университетски град“, което е добра основа за надграждане към град на знанието. Усилията на целия екип са насочени в няколко основни посоки, свързани с идеята Варна – град на знанието:
Подобряването на образователната инфраструктура е един от основните акценти. На територията на община Варна по ОП“Региони в растеж“ се реализират проекти, в които са включени общо 18 училища и три детски градини: 7 общински училища, и три общински детски градини с обща сума над 16 млн.лева. Двете общински професионални гимназии – близо 3 млн.лева и още 7 професионални гимназии, СУ“Г.Бенковски“ и НУИ“Д.Христов“ с общо над 11 млн.лева. Това са проекти, реализирането на които ще модернизира и оптимизира базата на училищата за провеждане на качествен учебен процес . Нещо повече в десет общински училища са изградени спортни площадки за близо 3 000 000 лв. Това са съоръжения, които ще се ползват от младите хора.
Значими стъпки в утвърждаването на Варна като град на образованието са свързани с титлата на Варна Европейска младежка столица. Да обединиш усилията на младите от средните и висши училища, от неправителствения сектор, формални и неформални лидери и групи е голямо предизвикателство. В тази връзка усилията ни са насочени към утвърждаване на трайни и работещи модели, които дават възможност на младите да припознаят Варна като своя град – за работа, живеене и личностно развитие.

Каква ще бъде съдбата на Хуманитарната гимназия?
Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ е с безспорен авторитет сред училищата в града. Създадена е през 1988 г. Това е най-голямото училище в град Варна с 58 паралелки, 120 учители и над 1 400 ученици. Към днешна дата фактите са следните: във връзка с влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование(ЗПУО) Педагогическият съвет на Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“(НГХНИ) с протокол № 8 от 02.02.2017 г. е взел решение Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ да бъде преобразувана в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. С приема след завършен IV клас гимназията осигурява възможност на учениците от град Варна и региона, според възможностите и интересите им, да се обучават и в паралелки V–VII клас с разширена подготовка по музика и изобразително изкуство, както и по хореография, каквото обучение все по рядко се предлага от училищата в града ни. В изпълнение на ЗПУО предстои Общински съвет – Варна да гласува решение за преобразуване на НГХНИ, което е изискване по процедурата за преобразуване. Преобразуването на общинско училище става по заповед на министъра на образованието и науката по предложение на кмета и след решение на общински съвет. Както стана известно в утвърдения държавен план-прием не е предвидено обучение в паралелка по професия „Танцьор“ с две специалности „Български танци“ и „Модерен танц“ в изпълнение на чл.144, ал.1, т.3, който изисква на територията на община Варна да няма друго училище, което да предлага същото обучение.
Предвид постигнатото от хореографските паралелки до този момент, кадровия и материален ресурс на училището има изключително висок интерес и обществен натиск за продължаване на традициите и надграждането им чрез утвърждаване на прием по професия „Танцьор“ в НГХНИ „Константин Преславски“ – Варна, което може да се случи или чрез преразглеждане на план-приема или чрез законови промени.

въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net