Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Турция избра президентска република

erdoganПредседателят на Централната избирателна комисия на Турция Сади Гювен потвърди, че повечето гласоподаватели на референдума са подкрепили изменението на конституцията, която разширява президентските пълномощия, предадоха АП и Интерфакс. Според АП, от турската ЦИК са направили това изявление след като президентът Реджеп Ердоган поздравил поддръжниците си с победа, независимо, че окончателните резултати още не са обявени.

Изборната комисия смята за несъществени претенциите на опозицията, според която повечето от отчетените бюлетини са без официален печат. Председателят на Народно-републиканската партия в Турция Кемал Киличдарогль обвини ЦИК за това, че е направил изменения по време на гласуването и напомни, че на предишни избори бюлетини без печат са били признавани за невалидни.

Три от общо 18-те точки в конституционната реформа, която бе поставена и одобрена на референдум в Турция вчера, ще влязат в сила незабавно, информира турската частна телевизия НТВ. Според преброените 99,33% бюлетини за промените в конституцията на Турция, които са преход за преминаване към президентска република са гласували 51,36% (24, 935 426 млн.) души, против – 48,64% (23, 616 345 млн.) души.

В деня на референдума, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви плановете си да обсъди с правителството връщане на смъртното наказание. Това стана след като в неделя бе проведен конституционен референдум за увеличаване на правомощията на президентската институция, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Reuters.

Пред множество хора в Истанбул, той подчерта намерението си „веднага“ да започне дискусия за това с премиера Бинали Йалдъръм и опозиционните лидери. Смъртното наказание бе отменено в Турция през 2002 година, за да бъдат изпълнени критериите за присъединяване към Евросъюза.