Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Новата организация за движение по моста влиза за одобрение още утре

Pavlova-portnihРеорганизацията на движение по Аспаруховия мост и облекчаването на трафика могат да станат факт веднага след като проектът, изготвен от общината, бъде одобрен от агенция „Пътна инфраструктура”. Това заяви във варненския ефир на Дарик кметът Иван Портних, който изрази надежда това да се случи още утре.

„Съдействахме да бъдат осигурени парите за ремонта, но той се изпълнява от АПИ, те създават и организацията. На местна почва водим разговори и с Областно пътно управление. В началото на миналата седмица изготвихме проект за реорганизация на движението. Идеята е едната от лентите на платното в посока „Аспарухово” – Варна да се обособи в обратна посока и така да има по две ленти в двете посоки. За съжаление бавно минават съгласуванията. Очаквам утре сутринта проектът да бъде съгласуван и от КАТ и тогава ще бъде изпратен в АПИ, след което ще бъде издадена заповед за реорганизация. От пътното управление увериха, че имат всички необходими елементи за обособяване на лентата и имат готовност да ги разположат веднага след издаване на заповедта. Убеден съм, че с новата организация на движение трафикът ще бъде облекчен”, коментира кметът.

Изпълнителите на ремонта работят на двусменен режим, когато има технологична възможност за това, увери Портних. Той обясни обаче, че има процеси, които изискват време и изчакване.

По негови думи има готовност корабчето „Белла”, което е собственост на Белослав, да бъде пуснато в движение, ако се наложи. Общината има готовност да купи два кораба по европроекти, припомни Портних. Най-вероятно това ще се случи другото лято.

Кметът заяви, че Варна уверено е влязла в новия програмен период и е първата община с одобрена инвестиционна програма. През тази година само за инфраструктура са осигурени около 130 млн. лв.
От септември в целия град ще стартира амбициозна инвестиционна програма и ефектът ще е видим. Има готовност за кърпежи на малките улички в целия град, увери кметът. През есента ще започне и поетапното въвеждане на Синята зона.

Варна се нарежда веднага след София област по обем на преки чужди инвестиции за 2015 година. След изграждането на зона за иновации с общините в обхвата на Варненското езеро условията за инвеститорите ще бъде още по-добри, смята Портних. Той изрази надежда, че правителството ще помогне за реализиране на проекта с детелината на Игнатиево, която ще осигури северен обход и връзка с крайезерния път.

„Цялата територия от летището в посока Девня ще стане атрактивна територия за инвестиции. През последните години над 10 IT компании отвориха представителства във Варна и тази тенденция е трайна. Разкриването на нови работни места тепърва ще се развива”, посочи кметът.

Поетапно ще продължи и разчистването на кв. „Максуда” от незаконни постройки. В момента няма договор за изпълнител на строителните дейности. В плановете на общината има изграждане на ограда, която да отдели общинските и държавни имоти, за да се преодолее проблемът с нерегламентираното изхвърляне на боклуци там, обясни Портних.

Той изрази надежда, че новият министър на културата ще съдейства по въпроса за опазване на къщите паметници на културата.

„Варна е най-напред в процедурите, но въпреки това няма трайна защита. Има звено в общинската администрация, което да контролира опазването им. Направихме и паспортизация на сградите. Документацията беше предоставена на Министерството на културата и очакваме от тях активно действие този списък да бъде подписан и да има трайна защита на тези сгради”, добави Портних, който уточни, че издаденият от него мораториум за събаряне на старите къщи е само временно решение на проблема.