Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кметът на Девня сподели своя управленски опит пред студенти от ИУ-Варна

shitov-studentiГрупа студенти от Стопанския факултет на Икономически университет (ИУ) – Варна посетиха Община Девня, за да се запознаят отблизо със спецификата на местната власт и урбанистичните проблеми на територията. Визитата на младите хора и техни преподаватели от Катедра „Икономика и управление на строителството“ бе по повод Деня на Европа и съпътстващия го Ден на самоуправлението. В рамките на посещението си в индустриалното градче студентите се срещнаха с кмета Свилен Шитов и с главният архитект на Девня Симеон Георгиев. Кметът направи пространна презентация на общината, запозна младите хора с нейния богат природен и културно-исторически ресурс, като очерта и основните предизвикателства, пред които е изправена местната власт във взаимодействието си с държавата, индустриалните гиганти и др. Свилен Шитов сподели открито своя 8-годишен опит като общински съветник в Девня и като кмет на общината, за какъвто бе избран преди година и половина, информират от пресцентъра на Община Девня.
Студентите разбраха, че Девня е не само Долината на голямата химия, а преди всичко древна земя, под която лежи римският и ранновизантийски град Марцианопол, а част от неговите руини са вписани в съвременната урбанистична среда. Съчетанието на богата и все още слабо проучена история и природният ресурс на общината й дават добър шанс да се развива и като атрактивна туристическа дестинация, посочи Свилен Шитов. В отговор на въпрос главният архитект Симеон Георгиев обяви, че местната администрация вече е обявила обществена поръчка за изработване на Общ устройствен план на Девня, който ще бъде предпоставка за нейното социално-икономическо развитие.
В духа на Деня на Европа кметът изброи всички проекти, с които администрацията кандидатства за финансиране по линия на структурните фондове на ЕС. Той обясни на студентите как политическите сътресения в държавата влияят на усвояването на евросредства от общините, визирайки мандата на последното служебно правителство, заради което процедурите по одобрение на проектите бяха забавени с цели 6 месеца. Свилен Шитов сподели и своята категорична позиция за окрупняване на общините в България, с което ясно изрази прагматичната си визия за административно-териториалното устройство на държавата.
В контекста на „Другата Европа“ бе разисквана политиката на някои чуждестранни индустриални корпорации, развиващи производствена дейност в Девня, които не инвестират нищо в градската среда и освен това си позволяват да пестят средства от местни данъци и такси, намирайки начини да заобикалят закона. Така например се оказва, че производствено здание, отличено за Сграда на годината, е декларирано като съоръжение, посочи Свилен Шитов. Кметът отговори на всички въпроси на студентите и на техните преподаватели. По предложение на гл. ас. д-р Анна Господинова от Катедра „Икономика и управление на строителството“ бъдещите висшисти ще дават решения, включително оценки на икономическия ефект, по проблемни точки, които ще бъдат задавани от Община Девня.

barometar.net