Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

100 от най-популярните личности на Варна в началото на 21 век /втора част/

varna444Приключва представянето на личностите включени в книгата на Иво Югов „100 от най-популярните личности на Варна в началото на 21 век“. Хората, които са включени в тази книга са доказали себе си в областите, в които работят. Някои от тях са известни на много варненци, други не, но не това е най-важното. Същественото е, че тези хора с труда си допринасят за икономическия и духовен просперитет на Варна. Те създават, творят, правят бизнес и политика. Някои от тях са противоречиви, като личности, но не се отказват от целите си. В това е смисъла на живота, според автора на книгата– да не се отказваш, дори когато обстоятелствата се опитват да те съборят.

Станислав Ушев

Диригентът е завършил „Оперно и симфонично дирижиране“ в Консерваторията „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург. От 1985 до 1993 год. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония. В Stanislav-ushev.jpgПлевенската опера дирижира спектаклите „Дон Карлос“, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“. След това работи като диригент на свободна практика. От 1996 г. до момента е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а от 2000 г. е музикален директор и на Оперно-филхармонично дружество – Варна. Неговият репертоар включва над 500 творби от различни стилове и епохи. Специалистите го определят, като музикант от европейска класа, чиито диригентски внушения са убедителни, носещи увереността на опитен интерпретатор, който познава превъзходно всеки детайл на творбите, които изпълнява и качествата на оркестъра, който дирижира.

Stoian-radevСтоян Радев Ге.К

Утвърденият актьор и режисьор е завършил „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. На сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“ има над 20 роли в спектаклите „Майката Васа Железнова – 1910“, „Прашка“, „Ревизор“,“Анатол“, „Бастард“, „Калигула”, „Вуйчо Ваньо“ и др. Като режисьор е поставял спектаклите: „Коледни вълшебства“, „Когато куклите не спят“, „Домът на Бернарда Алба“, „Паметта на водата“, „Свекърва“. За ролята си на Ричард III, актьорът е носител на „Икар“ за главна мъжка роля. Стоян Радев се снима във филмите „Рапсодия в бяло“, „Моето мъничко нищо“, „Дзифт“, в сериалите „Недадените“, „Дървото на живота“ и „Седем часа разлика“. За актьорската професия Радев споделя: „Артистите сме егоцентрични и суетни. И съм убеден, че не можем да бъдем артисти, ако не сме такива. Ако не носим тези грехове в себе си. Как иначе ще изляза и ще искам 200 или 500 човека да ме гледат и да ми ръкопляскат?“ Стоян Радев е женен за талантливата актриса Веселина Михалкова, носител на престижната награда „Аскеер“ за ролята си на Рада в пиесата “Зидарите и попа”.

Temelko-temelkov.jpgТемелко Темелков

Известният хирург е роден през 1937 г. Хабилитиран е за доцент през 1981 г. и за професор през 1987 г. Бил е зам. ректор и ректор на Медицински университет-Варна. От 1991 г. до 1997 г. е председател на Съюза на учените във Варна. От 2002 г. е зам.председател на Републиканското хирургическо дружество. 18 години е ръководител на катедра „Обща и оперативна хирургия“ в МУ-Варна. Основател е на първата частна хирургическа болница в морската столица и носител на званията „Лекар на България“ и „Лекар на годината“. Член е на международни хирургически организации и на УС на Български лекарски съюз. Има над 250 научни труда и е създал екип и школа от хирурзи, известни в страната и чужбина. Професорът споделя: „Човек не трябва да завижда. Това до голяма степен е биологическо качество, но който завижда, се измъчва повече от този, на когото завижда.“

 

SONY DSCТошо Митов

Роден и през 1948 г. Завършил е немска гимназия в Бургас и Медицински университет – Варна. Специализира при проф. Константинов и три години е аспирант в Одеския институт „Филатов“. Доцент към катедрата по очни болести, ръководител на очния медицински център „Св.Петка“. Лекарят споделя за работата си: „В медицината, и по-специално в очните болести, намерих съчетанието между много високото развитие на техниката и медицинската диагностика. Възможностите за точна диагноза, плюс перфектна, ако щеш часовникарска хирургия. Това удовлетвори амбициите ми – едновременно медицина и техника. За да успее човек да използва модерната апаратура трябва да има умна глава и добри ръце.“. Доц.Митов е председател на Българското дружество по офталмология. Aвтор е на над 120 български и чуждестранни публикации, съавтор на 5 монографии и главен редактор на “Реферативен бюлетин по офталмология“.

Todor-MarevТодор Марев

Известният варненски футболист е роден през 1954 г. Играл е за Черно море, Доростол и Овеч (Провадия). Има 422 мача и 26 гола в „А“ група за „моряците“. Рекордьор по участия за „Черно море“ в „А“ група. Изиграл е 18 мача и е вкарал 1 гол за „А“ националния отбор, има 8 мача за младежкия и 30 мача с 2 гола за юношеския национален отбор. Балкански шампион за младежи през 1969 г. в Солун. След приключване на активната си състезателна дейност работи като треньор в детско-юношеската школа на клуба, наставник на дамския отбор “Грандхотел Варна”, с който е два пъти шампион на страната. Марев споделя: „Бях футболист на режима, дори бих казал на аскетичния режим. Подразбира се: в името на футбола. И мисля, че успявах в критични за отбора моменти да влияя на съотборниците си, които не бяха на “ти” със спазването на режима.“

Todor-stoikov.jpgТодор Стойков

Най-титулованият български баскетболист е роден през 1977 г. Кариерата му започва през 1995 г. в БК „Черно море“, когато е на 17 години. Тринадесеткратният шампион на България е носител на 11 поредни титли, девет пъти е носител на Купата на България, 8 пъти е избиран за баскетболист №1 у нас. В шампионатите на България, Италия („Кордивари“ – Розето и „Лонгобарди“ – Скафати) и Испания („Памеса“ – Валенсия) е изиграл 820 мача и е отбелязал 16 470 точки. Има 228 мача в евротурнирите (3792 т.) и 75 официални мача (1300 т.) за националния отбор в периода 1997-2009 г. През лятото на 2003 г. играе в Лятната лига на НБА със състава на „Кливланд Кавалиърс“, но до договор не се стига. Скромен в живота, невероятен професионалист на терена, реализатор №1 в европейския турнир за Купата на УЛЕБ споделя: „На игрището съм много експлозивен, защото винаги искам победата и изобщо не се примирявам със загубата. След натрупания опит през годините обаче се научих да бъда доста по-спокоен и по този начин да дам добър пример на младите.“ В момента големият баскетболист е спортен директор на „Луккойл Академик“.

Hristo-ginev55.jpgХристо Гинев

Журналистът е завършил Шуменския университет „Епископ К.Преславски“. От 1986 г. работи в радио Варна. Бил е репортер, автор и водещ на предаванията “Събота с вас”, “Акценти” и “Позиция”. Главен редактор на медията от 2006 г. За работата си Христо споделя: „Работата в радиото е толкова динамична, разнообразна, променяща се, че в чекмеджето на паметта ежедневно се складират спомени. В личната ми галерия са съхранени образи на колеги, на сътрудници, на събеседници. Звучат различни гласове и може би те са по-силни от визията поради професионалното изкривяване да виждаме нещата чрез гласа. Радиото за мен е една вселена, в която исках да живея и да се надявам, още дълго време да живея.“ Христо Гинев не е сред нас, но няма сила, която да заличи харизмата и добротата му, които ще останат завинаги в нашите спомени!

chavdar0trifonovЧавдар Трифонов

Мениджърът е роден през 1975 г., завършил е Икономически университет-Варна, специалност „Маркетинг и мениджмънт”, има магистратура по „Стопанско управление“. Специализирал е „Стратегически финанси“ в IMD, Лозана, както и „Финанси и дялово инвестиране“ в LBS, Лондон. През последните 15 години работи и управлява някои от най-големите компании от агробизнеса у нас. През 2009 г., заедно с колеги, създава „Хранекспорт БГ”, където е управляващ партньор и в момента. През 2013 г. на частичните местни избори, Чавдар Трифонов влезе в политиката, като се кандидатира за кмет на Варна и остана трети. По-късно учреди гражданско сдружение „Възход за Варна” и още в началото на 2015 г. започна предизборната си кампания за кмет на Варна. Трифонов е председател на УС на плувни спортни клубове „Черно море”, участва в много инициативи за подкрепа на талантливи ученици, млади спортисти, социално слаби и деца в неравностойно положение.

Ianenka-luzkanovaЯненка Люцканова

Третата подгласничка на “Мисис Свят” през 2003 г. е завършила „Финанси“ във ВСУ „Черноризец Храбър”. Била е лице на колекции на модните фирми „Контеса”, бутик „Тианда”, “Азулена център” и др. Яненка бе избрана за световно лице на марката бижута „ZOPPINI” и направи фотосесия за списание „VOGUE”. Красивата дама признава, че най-големият й недостатък е, че е търпелива. От дълго време са двойка със спортния журналист Красимир Минев. Яненка Люцканова споделя : „Мъжът трябва да е на първо място джентълмен, да притежава тънко чувство за хумор и не на последно място – да уважава жената до себе си. Не ми харесва да проявява чувство за собственост, което в повечето случаи имат мъжете към жената.“ Яненка Люцканова държи правата за Мисис България – Свят и през 2014 г. бе въвлечена в скандал с българската представителка на конкурса „Мисис Свят 2014” Анита Мейзер.

barometar.net