Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Вирусът Wanna Cry се появи и във Варна

Internet_lubovВирусът Wanna Cry, който предизвика най-големите досега поражения в световен мащаб, вече е достигнал компютри в София и Варна, съобщи по Би Ти Ви експертът Ясен Танев. Той посъветва пострадалите да се свържат с неправителствената организация safer.bg, тъй като е важно да се разбере какво представлява заразата, стигнала до България. Разпространението на вируса продължава, след като хакерите са направили нови версии. Ясен Танев посочи, че вирусът е ефективен, защото имейлите, чрез които идва, са написани много внимателно, на 20 езика и са добре таргетирани, информира dnevnik.bg

Най-опасното е, че веднъж влязъл в компютър, WannaCry се разпространява из всички машини, свързани в мрежа, но и сканира произволни хостове и това прави разпространението му безконтролно, независимо от бдителността на потребителите.

Заразата се възползва от слабост в операционната система Windows, открита и използвана от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Той поразява компютри, на които не са правени ъпдейти за сигурност, или са с пиратски версии на Windows, или са със стари версии.

WannaCry криптира ценната информация на машините, а хакерите искат 300 долара откуп, за да я върнат на собствениците.

Като най-сигурна защита срещу вируса Ясен Танев съветва цялата ценна информация да се копира на няколко места, включително на източник, който не е свързан с интернет. Така дори тя да бъде криптирана, собственикът и може да си я възстанови без да плаща откуп.

Ето и другите съвети от safer.bg:

– Няколко дни не отварайте никакви прикачени файлове в имейли, нито следвайте линкове, независимо кой ви ги е изпратил.

– Незабавно инсталирайте всички ъпдейти за сигурност, които иска Windows. Имайте предвид, че за първи път Microsoft пусна т.нар. пачове за операционни системи, които вече не поддържа, като XP и Vista.

– Отворете Windows Features. Ако имате опция SMB File Sharing Support, я изключете и рестартирайте компютъра. Това ще защити машината ви от атаки от други компютри и ще спре разпространението на вируса, ако ви е достигнал.