Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.09.2017
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.6289
GBPGBP12.2054
CHFCHF11.696

Анкета

Какво мислите за мотористите, които карат с висока скорост по улиците на Варна?

Резултати

Loading ... Loading ...

В категория България

Комисия ще проверява 42 стари сгради във Варна

stara-kushta-varna22Комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще пристигне във Варна в периода 12-ти до 16-ти юни за оглед на 42 стари сгради, които подлежат на деклариране като недвижими културни ценности. На място ще бъдат направени проучвания на обектите, след което трябва да бъдат изготвени предварителни оценки. Въз основа на тях се издава заповед на министъра на културата за статута на сградата, обясниха от дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“.

Огледи ще бъдат направени на обекти на улиците „Братя Шкорпил“, „Радко Димитриев“, „Цар Петър“, „Иван Драсов“, „Стефан Караджа“, ул. „Д-р Л. Заменхоф“, „Крали Марко“, бул. „Съборни“, бул. „Сливница“, ул. „Г. Раковски“, ул. „Цар Асен“, бул. „Княз Борис I“, ул. „Драгоман“, „Д-р Л. Заменхоф“, „Дебър“ и др.

През 2015г. Община Варна актуализира и разшири списъка със сгради, предложени за статут – паметник на културата. По данни на дирекция „Архитектура, градоуствойство и устройствено планиране“, списъкът от 1987 г. включва около 570 недвижими културни ценности. Към тях са добавени още 157 обекта, които чакат одобрение от НИНКН. На 70 от тези сгради е извършен оглед, но няма окончателно становище.

В края на април кметът Иван Портних изпрати отворено писмо до министъра на културата, в което призова експертите от НИНКН за активна работа с оглед защита на архитектурното богатство на Варна. Внесено е и предложение до Общинския съвет за създаване на общинско звено, което ще бъде част от националната система за опазване на културното наследство.

live.varna.bg