Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варненско семейство не ходи на вилата си заради частен ветрогенератор

vetrogeneratorКакто www.barometar.net писа частен ветрогенератор тормози от години семейството на Керанка Станева. Ветрогенераторът е поставен на покрива на вилата на техният съсед Димитър в местността „Балъм дере” и издава невъобразим шум. По молба на Станеви частна лаборатория извършва проверка и установява, че шумът от ветрогенератора превишава допустимите норми за шум вън от къщата им. Но нищо не се случва, след жалби до РИОСВ, община Варна, кметство Владиславово – ветрогенераторът продължава да работи и да тормози семейството на Керанка Станева. Съседът Димитър, /който се хвали, че продава тока от ветрогенератора на Енерго Про/ от своя страна също извиква специалисти, които замерват шума в имота на Станеви. Замерването обаче е направено само в къщата на семейството и отчита допустими норми. Кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов е поставен в трудно положение да реагира на два различни резултата от замервания и предлага Станеви отново да извикат специалисти, които да замерят шума, но семейството няма необходимите средства.

В момента община Варна е подала молба за лицензиране, за да да извършва проверки на допустимите норми на шум. Според зам.кмета Тодор Иванов процесът по лицензиране може да трае до една година, през която семейство Станеви няма да ходят на вилата си, заради стреса и силния шум от перките на ветрогенератора. Тяхната последна надежда е, че община Варна и районните кметства ще получат лиценз, ще се направят нови замервания, които да потвърдят, че шумът от ветрогенератора на съседа им надвишава допустимите норми и ще бъде премахнат от покрива на вилата му.

От www.barometar.net питаме: Какво ще стане, ако много хора последват „примера” на Димитър и поставят частни ветрогенератори на покривите на вилите си? Как ще посещават имотите си техните съседи и как ще издържат на силния, неприятен шум, който издават перките?

barometar.net