Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Марешки – от таксито до папата

mareshki44-jpgВеселин Марешки не е ново лице в родната политика. Той започна своята нестандартна политическа кариера на местно ниво във Варна, а отскоро се пренесе и на национално. Марешки беше общински съветник в морската столица и освен с вкарването му на носилка в залата ще бъде запомнен и с няколко бизнес начинания. Той опита да закупи около 10 дка. в Морската градина на Варна, но не успя и влезе в челен сблъсък с друг бизнесмен-политик Красимир Узунов. После апетитите му се насочиха към земята на болница „Св.Анна“, където с решение на Общинския съвет купи 2 дка. Общински съветници, колеги на Марешки от двама му мандата не си спомнят аптекарският бос да е направил нещо съществено за Варна. Но варненци си спомнят как заради неуредени отношения с община Варна, Марешки запорира сметките й – този факт говори красноречиво кое е на първо място за него. Интересите на Варна са на заден план, но Марешки познава добре психологията на варненци и ги зарадва с по-евтин бензин и дизел. Той започна битка с монополистите на горива и принуди конкурентите си /в околовръст на бензиностанциите му/ да намалят цените. Според Валентин Златев над Марешки е опънат „тежък политически чадър“, но хората са доволни и зареждат от бензиностанциите му.
mareshki_bolnicaФакт е, че когато се захване с нещо, Марешки проявява завидна упоритост и хъс, като залага и на популизъм. С евтиното гориво и евтините лекарства бизнесменът си купува избиратели, които иначе не биха гласували за него. Преди време, при поредната му предизборна кампания, той раздаде „помощи“ от 100 лв. на учители, които стачкуваха. По принцип българите не обичат богатите хора, но Марешки някак си успява да заглуши тази омраза. За много българи той е смел борец срещу картелите, но дали е така може да се спори. Както казах, преди всичко Марешки е бизнесмен и ако няма изгода от евтините горива, които продава, ще спре търговията с тях.
Мечтата на Марешки е да стане кмет на Варна. Той дори стигна до балотаж с Кирил Йорданов, но засега не е успял да реализира целта си. Създаването на партия и излизането на национално ниво е средство бизнесменът-политик да си прави безплатен пиар. Като депутат и лидер на парламентарно представена партия той е обект на интерес от националните медии. Въпреки, че е богат и известен Марешки не е навирил нос, обичаен синдром за родните богаташи и новоизлюпени политици.

Като студент Марешки е карал такси, в Москва се запознава със съпругата си Светлана, с която сключва брак, когато са на 21 години. Двамата имат син и дъщеря, като Марешки признава, че Светлана има огромна роля в живота му. Тя се грижи за възпитанието на децата, които според бизнесмена са скромни и възпитани. Той не ги лишава от нищо, но се е постарал да получат добро образование и да не разглезени. В свободното си време Марешки обича да играе карти с приятели и да кара джет пред плажа „Кабакум“, където се намира и прословутия му фитнес. Бизнесменът може да бъде mareshki-papaзабелязан на конкурса „Мис Варна“ и други светски прояви. Марешки е ценител на женската красота и му се приписват връзки с негови подчинени, но всичко е в сферата на догадките и само разпалва въображението на варненци. Те свикнаха и с огромния билборд с лика на Марешки, който виси на сградата на пощата и говори за голямо его, но ексцентричността е част от натюрела му. Марешки се срещна и с папата, което предизвика противоречиви реакции в обществото.

Напускането пределите на Варна и навлизането в националната политика донесе на Марешки и първите неприятности. В края на април спецпрокуратурата започна разследване за реекспорт на скъпи лекарства, в който са замесени негови фирми. Политикът-бизнесмен има и други проблеми с правосъдието: глаавният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета, тъй като му е било повдигнато обвинение, за това, че на 15 октомври 2014 г. във Варна е причинил на общинския съветник Костадин Костадинов лека телесна повреда и също, че се е опитал да принуди собственика на пицария Асен Миланов да му заплаща ежемесечно парична сума в размер на 10 000 лв. и го заплашил с увреждане на имущество.

Каква ще е политическата съдба на Марешки е трудно да се предскаже. Като човек, който сам е изковал кариерата си, той не обича някой да му диктува решенията, но ще бъде принуден да се съобразява с по-големите играчи на политическата сцена. Това няма да му допадне, но Марешки е показал, че може да бъде и гъвкав в името на постигането на целите си. Само времето ще покаже дали той ще отиде в зоната на забвение, където го очакват Жорж Ганчев и Христо Ковачки или ще се утвърди, като политик.

Иво Югов
вестник „Шоу“